Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Στην Παναγιά των Βλαχερνών

You will be redirected to the new page in

seconds
Στην Πόλη όλα έχουν μια ιδιαιτερότητα. Ορισμένες φορές καταλαβαίνει κανείς από μακριά πώς εδώ βρίσκεται κάτι μοναδικό. Υπάρχουν και μέρη όμως που εκ πρώτης όψεως ξεγελούν λόγω της απλότητας τους. Σε ένα τέτοιον λιτό μα συνάμα σπουδαίο χώρο βρέθηκα και εγώ. Στην Παναγιά των Βλαχερνών.
Το κτίσμα του ναού. Λιτό μα συνάμα τόσο ιδιαίτερο
Η είσοδος του ιερού αυτού χώρου
Η εκκλησία αυτή λοίπον είναι όχι μόνο μία από τις σπουδαιότερες της Πόλης αλλά και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου.
Η πιό γνωστή ιστορία γύρω από την Παναγία των Βλαχερνών είναι φυσικά το θαύμα της λήξης της πολιορκίας των Αβάρων. Ο βυζαντινός στρατός βρισκόταν σε εκστρατεία εναντίον των Περσών στα βάθη της Ασίας και η Πόλη ήταν ουσιαστικά ανοχύρωτη. Οι Άβαροι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και θέλησαν να την κατακτήσουν. Στα τείχη της Βασιλεύουσας βρίσκονταν μόνο ελάχιστοι υπερασπιστές και ο Πατριάρχης Σέργιος περιφέροντας την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών και εμψυχώνοντάς τους. Ο θρύλος λέει πως η πολιορκία λύθηκε ξαφνικά και κανείς δεν αμφέβαλλε πως οφείλονταν σε θαύμα της Παναγίας. Όλοι έτρεξαν λοιπόν στην εκκλησία να προσκυνήσουν την Παναγία.
Εκείνη την αυγουστιάτικη νύχτα όλοι έμειναν όρθιοι στην εκκλησία προσκυνώντας και ψάλλοντας για πρώτη φορά έναν ύμνο που ονομάστηκε Άκαθιστος και που αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της βυζαντινής υμνογραφίας.
Παιχνίδια με το φώς
Ο τρούλος με τον Παντοκράτορα



Το Άγιασμα. Στο πάνω μέρος διακρίνεται ένα απόσπασμα του Ακαθίστου Ύμνου
Στον ναό υπάρχει και το φημισμένο Άγιασμα με τον υπέροχο πράσινο φωτισμό που μαγνητίζει τα βλέμματα. Αν σταθεί κανείς ήσυχος θα αφουγκραστεί συνεχείς, αργές σταλαγματιές. Ο φύλακας με πληροφόρησε ότι όλο αυτό το νερό που βρίσκεται εκεί, ως εκ θαύματος, προέρχεται από σταγόνες που στάζουν από 3 μόνο πέτρες. Διακρίνει κανείς επίσης μία θαυμάσια Εικόνα της Παναγίας και πάνω από το Άγιασμα μπορεί να διαβάσει απόσπασμα από τον Ακάθιστο Ύμνο.
Στην Παναγιά των Βλαχερνών δεν ψάλθηκε για πρώτη φορά μόνο ο Ακάθιστος Ύμνος αλλά γιορτάστηκε και για πρώτη φορά η Κυριακή της Ορθοδοξίας, η γιορτή της αναστύλωσης των Αγίων Εικόνων. Κατά την διάρκεια της Εικονομαχίας η Παναγιά των Βλαχερνων έπαιξε σημαντικό ρόλο ως μεγάλο πνευματικό κέντρο. Εκεί εξάλλου βρισκόταν και η θαυματουργή εικόνα που την αναπαρίστανε μετωπικά, ολόσωμη και με τα χέρια ανοιχτά. Αν έχω πληροφορηθεί σωστά, η Εικόνα βρίσκεται σήμερα κάπου στο Άγιο Όρος.
Η Παναγία των Βλαχερνών
Εκτός της θαυματουργής αυτής Εικόνας που αντίγραφά της έχουν εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο, ο ναός φιλοξενούσε και άλλα ιερά κειμήλια του Χριστιανισμού όπως το πέπλο και το ωμοφόριο της Θεοτόκου καθώς και την Αγία Ζώνη.
Η ατμόσφαιρα μέσα στον ναό προκαλεί δέος
Είναι τόσες πολλές οι ιστορίες και οι ιδιαιτερότητες της Παναγίας των Βλαχερνών που πιστεύω ότι θα χρειαστεί να ξανακάνω μια επίσκεψη σύντομα πάλι. Ίσως καταφέρω να παρακολουθήσω κάποια στιγμή και την Θεία Λειτουργία εκεί. Και ποιός ξέρει...ίσως ανακαλύψω περισσότερα μυστικά, που είμαι σίγουρος οτι ακόμα κρύβονται, γύρω από αυτόν τον χώρο.

7 σχόλια:

  1. Μόλις ανακάλυψα το ιστολόγιο σου - είναι πραγματικά υπέροχο και κάνει τη νοσταλγία για την Πόλη ακόμα μεγαλύτερη!!! Τί πόλη, τι μέρη, τι φαγητά... Σ'ευχαριστώ για το εικονικό ταξίδι.

    Έχω ξεκινήσει μια σελίδα στο facebook για την Λωξάντρα και έχω αρχίσει να ψάχνω κ εγώ στοιχεία. Μήπως ξέρεις αν υπάρχει ακόμα το σπίτι της στο σημερινό Μπακιρκιόι;;

    Με ευχαριστίες και φιλικούς χαιρετισμούς
    Ιωάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Ιωάννα.Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και σχόλια.
    Για το σπίτι της Λωξάντρας δεν έχω πληροφορίες.Ίσως καταφέρω να το κοιτάξω σύντομά.
    Χαιρετισμούς απο την Πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρηστος Ι. Δρουγκας - Ναυπλιον02 Απριλίου, 2012 19:21

    Kαποια συμπληρωματικα
    =====================
    Τον καιρο της ακμης του [450-1434] το ιερο των Βλαχερνων
    "ο μεγας νεως" ηταν ενα συγκροτημα
    [πολυ κοντα στα ανακτορα ]αποτελουμενο απο 3 κτιρια:
    α. την κεντρικη εκκλησια
    β. το "αγιο λουσμα" οπου καθε Παρασκευη ο αυτοκρατωρ
    πηγαινε για να λουσθει.
    γ. το παρεκκλησιο της Αγιας Σορου,στο οποιο ειχαν κατα-
    τεθει το Ωμοφορον,το πεπλο και η Αγια Ζωνη της Θεοτοκου
    Καθε Παρασκευη γινονταν ολονυκτιες αγρυπνιες.
    Το μεγεθος των λειτουργικων αναγκων αποκαλυπτεται απο
    "Νεαρα" του αυτοκρατορα Ηρακλειου,η οποια οριζει το
    ιερατειο και το προσωπικο του ολου συγκροτηματος:
    12 πρεσβυτεροι, 18 διακονοι, 6 διακονισσες, 8 υπο-
    διακονοι, 20 αναγνωστες, 4 ψαλτες + 6 θυρωροι.ΣΥΝΟΛΟΝ
    74 ανθρωποι στην υπηρεσια του μεγαλου θρησκευτικου
    κεντρου λατρειας της Παναγιας των Βλαχερνων.
    Και κατι για το αδοξο τελος του.
    ===============================
    Καηκε το 1434,λιγο πριν την Αλωση, "υπο τινων
    αρχοντοπουλων θελοντων πιασαι τινας νεοσσους
    περιστερων" !!!!!!!!!![Γ.Σφρατζης η Φρατζης]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι η αγαπημένη μας εκκλησία στην Πόλη! Είμαστε από Μυτιλήνη και ερχόμαστε συχνά,λατρεύουμε αυτήν την Πόλη. Στην Παναγιά τη Βλαχέρνα έχουμε γνωρίσει τον πατέρα Διονύσιο, είναι ένας πραγματικά υπέροχος άνθρωπος, ο οποίος μας πήγε πριν δύο χρόνια στο tekfur palace (το έγραψα σωστά?) και στις εκκλησίες εκεί!!!! Υπέροχη εμπειρία!!! Μόλις σήμερα μία φίλη με πληρόφόρησε για το blog, και έχω απορροφηθεί, να 'σαι καλά, μας ταξιδεύεις έστω και έτσι στη λατρεμένη Κωνσταντινούπολη. Ελπίζω το Πάσχα να τα καταφέρουμε και να έρθουμε και φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία και καλώς ήρθες στην παρέα μας.'Εχεις δίκιο,η Παναγιά των Βλαχερνών είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και ιστορικό μέρος.
      Το Tekfur Sarayı,καλά το έγραψες.
      Το Πάσχα λείπω πάντα από την Πόλη,εκμεταλεύομαι την ευκαιρία και αποφεύγω τον πολύ κόσμο που μαζεύεται για τις Γιορτές.
      Καλές περιπλανήσεις στο Μπλόγκ

      Διαγραφή
  5. Καλησπερα και χρονια πολλα!!1
    Πραγματικα με εχεις συγκινησει πολυ. Μα εισαι παντα καλα φιλε μου.Σε παρακολουθω και αναμενω νεα σου!!!!Το δικο μου το blog ειναι αεροπορικο stavaviation.blogspot.com

    Να χαιρεσαι την οικογενεια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ και να είσαι καλά για τα καλά λόγια. Εύχομαι να τα ξαναπούμε. Αλήθεια...πιλότος είσαι και ταξιδεύεις τόσο πολύ;Χεχε.
      Εις το επανιδείν.
      Θοδωρής

      Διαγραφή