Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η ''μικρή'' Αγιά Σοφιά

You will be redirected to the new page in

seconds
Περνώντας πριν περίπου έναν χρόνο με το αυτοκίνητο στον παραλιακό δρόμο της ιστορικής χερσονήσου, η Duygu πρόλαβε να μου δείξει έναν ναό με το δάχτυλό της, λέγοντας: küçük Ayasofya. Μου έκανε εντύπωση η ονομασία ''μικρή Αγία Σοφιά'' και είχα βάλει σκοπό από τότε να κάνω μια επίσκεψη κατά'κει. Τελικά έπειτα από έναν περίπατο στο Σουλτάν Αχμέτ, περπάτησα πίσω από το Μπλέ Τζαμί και πολύ σύντομα βρέθηκα στην μικρή αδερφή της Αγιά-Σοφιάς.
Η ''μικρή'' Αγία Σοφία
Βασικά θα έπρεπε να'πώ η μεγάλη της αδερφή, διότι είναι μεγαλύτερης ηλικίας, μιας και η κατασκευή της ξεκίνησε το 527 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε έπειτα από 9 χρόνια. Κατασκευάστηκε επίσης από τους ίδιους αρχιτέκτονες, τον Ανθέμιο τον Τραλλιανό και τον Ισίδωρο τον Μιλήσιο. Στην ουσία αποτέλεσε μια πρόβα τζενεράλε για την μετ'έπειτα κατασκευή του αρχιτεκτονικού θαύματος της Αγίας Σοφίας.
Η κατασκευή της δόθηκε με εντολή του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού και αφιερώθηκε στους Αγίους Σέργιο και Βάκχο.

Πρίν ακόμα ο Ιουστινιανός στεφθεί αυτοκράτορας, είχε κατηγορηθεί και κριθεί ένοχος για δολιοφθορά ενάντια στον τότε αυτοκράτορα Ιουστίνο. Λίγο πριν την θανάτωσή του, ο θρύλος λέει πως ο αυτοκράτορας Ιουστίνος είδε στον ύπνο του τους Αγίους Σέργιο και Βάκχο που του υπέδειξαν πως ο Ιουστινιανός είναι αθώος. Έτσι γλύτωσε τον θάνατο και ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε μετά την ενθρόνισή του ήταν να κατασκευάσει και να αφιερώσει την εκκλησία στους Σωτήρες του.
Μετά την Άλωση ανακατασκευάστηκε όπως σχεδόν όλοι οι ναοί σε Τζαμί και εκτός του μιναρέ άλλαξε και η εσωτερική διακόσμηση του κτίσματος. Το μόνο στοιχείο που είδα να μαρτυρά ακόμα το ελληνικό παρελθόν είναι οι κίονες και ορισμένες σκαλιστές επιγραφές.
Εικόνες από το εσωτερικό της ''μικρής'' Αγιά-Σοφιάς
Οι μαρμάρινοι κίονες
Διακόσμηση ελληνιστικού χαρακτήρα
Ο χώρος λειτουργεί σαν Τζαμί ως και σήμερα και βρίσκεται σε καλή και προσεγμένη κατάσταση. Λιγάκι πρόβλημα δημιουργεί το σιδηροδρομικό δίκτυο που περνά ακριβώς δίπλα από τον ναό. Αν βρεθείτε μέσα ίσως αισθανθείτε ένα μικρό τράνταγμα την ώρα που θα περνάει το τρένο.
Συνδυασμός τούβλου και πέτρας. Μαρτυρία βυζαντινής κατασκευής
Ο τρούλος και εδώ αρκετά μεγάλος
Να'πώ την αλήθεια, ακούγωντας κανείς την ονομασία: ''μικρή'' Αγία Σοφία, περιμένει κάτι εντυπωσιακότερο. Εκ'πρώτης όψεως τα κτίσματα δεν μοιάζουν αρκετά μα σίγουρα αν τα μελετήσει κανείς προσεκτικά, έχουν αρκετά κοινά σημεία. Μπορεί να μην έχει αυτήν την μαγεία της μεγάλης Αγιά-Σοφιάς παρ'όλα αυτά ένιωσα εξ'αρχής την ιδιαιτερότητα, την πνευματικότητα και την θετική της ενέργεια. Πρόκειται σίγουρα για ένα αξιόλογο μνημείο και αξιοθέατο που αξίζει κανείς να επισκεφθεί στην Πόλη.

1 σχόλιο:

  1. Χρηστος Ι.Δρουγκας02 Απριλίου, 2012 01:44

    Για τους μελλοντικους επισκεπτες-
    αναγνωστες των σχολιων σας
    --------------------------------
    Στο εσωτερικο της Μικρης ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑΣ
    σωζεται εντυπωσιακη επιγραφη με τα
    ονοματα των δωρητων [ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ
    και ΘΕΟΔΩΡΑ] ενω τα κιονοκρανα
    φερουν τα μονογραμματα αυτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή