Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Σουλειμανιγιέ, το επιβλητικό αρχιτεκτονικό στολίδι

You will be redirected to the new page in

seconds
Σε μία προηγούμενη ανάρτησή μου είχα αναφερθεί στο Μπλέ Τζαμί (δες εδώ) και το είχα χαρακτηρίσει ως το πιό φημισμένο τζαμί της Πόλης. Εξακολουθώ να πιστεύω πως πρόκειται για το πιό φημισμένο λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Ακριβώς στην καρδιά του Σουλτάναχμέτ που μαζεύονται όλοι οι τουρίστες, απέναντι από την Αγιά Σοφιά καθώς και δίπλα στην αγκαλιά της θάλασσας του Μαρμαρά με τους μιναρέδες του να αποτελούν εικόνα που υπάρχει σε άπειρα καρτ-ποστάλ.
Φημισμένο δεν σημαίνει παράλληλα και καλύτερο. Αν και ποτέ δεν επιθυμώ να βάζω λίστες βαθμολογίας σε τέτοια έξοχα ιστορικά, θρησκευτικά και αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, από την άλλη πλευρά οφείλω να παραδεχτώ πως όταν αναφερόμαστε στο πιό εντυπωσιακό τέμενος της Πόλης, τότε μάλλον στην κορυφή δεσπόζει το Σουλειμανιγιέ! Είχα τις προάλλες την χαρά να βρεθώ για πολλοστή φορά εκεί και να το θαυμάσω από κοντά.
Το Süleymaniye Camii είναι εντυπωσιακών διαστάσεων
Το Σουλειμανιγιέ είναι τεραστίων διαστάσεων και χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου ''χτυπά'' αμέσως στην ματιά, ακόμα κι αν βρίσκεται κανείς σε μακρινά σημεία της Πόλης. Αν δεν κάνω λάθος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο οικοδόμημα τέτοιου είδους στην Πόλη, μετά από την Αγιά Σοφιά.
Είναι δημιούργημα του μέγιστου αρχιτέκτονα Mimar Sinan και χτίστηκε προς τιμή του σουλτάνου Σουλειμάν (αυτού που κάθονται και βλέπουν οι νοικοκυρές, στις ανιστόρητες τηλεοπτικές σειρές του χαζοκουτιού) ως μνημείο μνήμης έπειτα από την κατάκτηση της Ρόδου!!! μα και της Βαγδάτης.

Μιναρές με τους χαρακτηριστικούς εξώστες
Η κατασκευή του διήρκησε από το 1550 εώς και 1557 και τα υλικά κατασκευής του, ιδιαίτερα οι κίονες, προέρχονταν από αρχαία Ελληνικά μνημεία της Μικράς Ασίας και της Αλεξάνδρειας καθώς και από εκκλησίες. Ο τεράστιος τρούλος του Süleymaniye έχει διάμετρο 25 μέτρα και στο τέμενος υπάρχουν επίσης 4 μιναρέδες που διαθέτουν συνολικά 10 εξώστες, τα λεγόμενα ''σεριφέ''. Οι 4 μιναρέδες καταδεικνύουν ότι ο Σουλειμάν ήταν ο 4ος σουλτάνος μετά την Άλωση της Πόλης και οι 10 εξώστες πως ήταν ο 10ος σουλτάνος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Χαρακτηριστική διακόσμηση που συναντά σε πολλά σημεία στο Σουλειμανιγιέ
Η κεντρική πύλη είναι και αυτή εντυπωσιακή...
...γεμάτη δακοσμήσεις και σύμβολα
Το Süleymaniye είναι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής και θεωρείται από πολλούς το κορυφαίο έργο του Σινάν. Ίσως το τζαμί στην Ανδριανούπολη να διεκδικεί την πρωτιά στις κορυφαίες δημιουργίες του. Η UNESCO το έχει εντάξει από το 1980 στην λίστα της ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το τζαμί έμεινε κλειστό από το 2007 για μεγάλη ανακαίνηση και έπειτα από 3 ολόκληρα χρόνια ξανάνοιξε τις πύλες του στους επισκέπτες.
Οι μουσουλμάνοι πλένονται πάντα πριν εισέλθουν στο τζαμί. Η περιβόητη ποδαρίλα προέρχεται από τους τουρίστες
Ο χώρος του Σουλειμανιγιέ δεν περιλαμβάνει μόνο το τέμενος μα καλύπτει μια πραγματικά μεγάλη επιφάνεια με θρησκευτικές σχολές, σουλτανικά νεκροταφεία, μαυσωλεία, χαμάμ και βιβλιοθήκες. Ακόμα και ο ίδιος ο Σινάν αναπαύεται σε εκείνον τον χώρο.
Εικόνα από το εσωτερικό του τεμένους
Κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά υπάρχουν όμορφες διακοσμήσεις
Ευτυχώς το Süleymaniye προσελκύει σαφώς λιγότερους τουρίστες απ'ότι π.χ. το Μπλέ Τζαμί. Έτσι κατάφερα να το απολαύσω και να βγάλω αρκετές φωτογραφίες δίχως κόπο.
Τρισδιάστατη φωτογραφία από το εσωτερικό του υπέροχου τζαμιού
Κομποσκοίνια μόνα ψάχνουν
Μουσουλμάνα σταματά την προσευχή της για να μιλήσει στο κινητό. Τι θα'λεγε άραγε ο ιμάμης αν την έβλεπε;
Διάβασα πως ο έξοχος αρχιτέκτονας-μηχανικός Σινάν τοποθέτησε στον τεράστιο τρούλο του τζαμιού 64 πήλινα αγγεία. Σε τούτη την τεχνική οφείλεται η εντυπωσιακή ακουστική του Σουλειμανιγιέ που μάρτυρας έγινε και η αυθεντιά μου.
Αφου παρατήρησα το εσωτερικό του ναού απ'άκρη σ'άκρη και θαύμασα όλες τις λεπτομεριακές διακοσμήσεις, το πλούτο που υπάρχει παντού και το επιβλητικό όγκο του, ξαναβγήκα στον εξωτερικό κήπο με θετικές σκέψεις και συναισθήματα. Έχω την εντύπωση πως όλοι οι ναοί, ανεξαρτήτως θρησκείας, είναι κατα τέτοιο τρόπο κατασκευασμένοι ώστε εκπέμπουν κάποιο είδος ενέργειας που είναι σαν να μεγενθύνει αυτά που νοιώθω μέσα μου. Και επειδή μέσα μου έχω μόνο θετικές και αγαθές σκέψεις, νοιώθω πάντα τρομερά αναζωογονημένος.
Βέβαια και αυτό να μην ίσχυε, κάνοντας μια βόλτα στον κήπο και χαζεύοντας την μοναδική θέα της Πόλης, δεν γίνεται να μην νοιώσει κανείς συναισθήματα κατάνυξης. Ο ζωντανός Βόσπορος και η γέφυρα που συνδέει τις δυό ηπείρους. Αντίκρυ στα δεξιά η Χαλκηδόνα και οι υπόλοιπες συνοικίες και μπροστά μου ο Γαλατάς και το ξακουστό Πέραν. Και όλα αυτά συνοδεία των δεκάδων καμινάδων του Süleymaniye.
Αχ αγαπημένη μου πόλη,είσαι αξεπέραστη...

2 σχόλια:

  1. ΚΑΜΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΟΥ,ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ. ΑΠΕΙΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κατερίνα και να είσαι καλά για την συμμετοχή στον σχολιασμό.
      Για να γνωρίσεις πραγματικά την Πόλη, δεν χρειάζεσαι γκρούπ μα ανατομικά παπούτσια και άπειρο ποδαρόδρομο. Τόλμησέ το την επόμενη φορά.
      Χαιρετισμούς, Θοδωρής

      Διαγραφή