Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Το τζαμί του πρίγκηπα

You will be redirected to the new page in

seconds
Η περιπλάνηση στους ατελείωτους δρόμους της απέραντης Πόλης δεν τελειώνει ποτέ και πάντα υπάρχει κάτι νέο να επισκεφτώ και να θαυμάσω. Κυριολεκτικά ολόκληρη η Πόλη είναι ένα μοναδικό αξιοθέατο και μέσα από αυτή την περιπλάνηση, μου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίζω όλες τις πτυχές και τα μνημεία της. Φυσικά στα μέρη που επισκέπτομαι με ενδιαφέρον ανήκουν και οι κατασκευές της Οθωμανικής κληρονομιάς, με πρώτα τα τεμένη (διάβασε εδώ αναρτήσεις με τζαμιά της Πόλης). Το τζαμί που αυτή την φορά είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και να εξερευνήσω δεν είναι άλλο απ'το Şehzade Camii, το τζαμί του Πρίγκηπα.
Το πανέμορφο Şehzade Camii. Πέτρα, γρανίτης και μάρμαρο με κόκκινες αποχρώσεις. Οικοδόμημα υψηλής αρχιτεκτονικής και με αρκετές ιδιαιτερότητες
Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του τζαμιού, το τέμενος είναι αφιερωμένο στον πρίγκηπα Mehmet, μονάκριβο γιο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή.
Ο πρίγκηπας απεβίωσε κατά την επιστροφή του στην Πόλη, έπειτα από μια νικηφόρα μάχη. Παρ'οτι μόλις 23 ετών, ήταν ικανότατος και προετοίμαζονταν ήδη από τον σουλτάνο ώστε κάποια μέρα να αναλάβει τον θρόνο και τα ηνία της αυτοκρατορίας.
Ο ξαφνικός θάνατός του συγκλόνισε τον πατέρα του και λέγεται πως η λύπη του ήταν τόσο μεγάλη, που πένθησε 40 μερόνυχτα πάνω από τον προσωρινό τάφο του νεκρού πρίγκηπα, ώσπου να χτιστεί το μαυσωλείο του.
Η εντολή κατασκευής του Külliye, του συνολικού συγκροτήματος δηλαδή, δόθηκε στον μέγιστο αρχιτέκτονα της οθωμανικής εποχής και έναν από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών, τον Μιμάρ Σινάν. Ο Sinan ξεκίνησε την κατασκευή το 1543 με γοργούς ρυθμούς και έπειτα από μόλις 5 έτη το έργο ήταν έτοιμο.
Το μαυσωλείο που "κοιμάται" ο πρίγκηπας αλλά και άλλα μέλη της οικογενείας καθώς και ο Rüstem Paşa
Λεπτομέριες από την κεντρική πύλη
Το Σεχζαντέ τζαμί αποτελεί το πρώτο μεγαλοπρεπές έργο του Μιμάρ Σινάν και ο ίδιος το είχε χαρακτηρίσει ως το έργο της μαθητείας του. Παρ'όλα αυτά, με 37 μέτρα ύψος και 19 μέτρα διάμετρο τρούλου, ανήκει στα 5 μεγαλύτερα τεμένη της Πόλης, δείγμα των ικανοτήτων του νεαρού, τότε, μηχανικού-αρχιτέκτονα.
Εικόνα του πρώτου μεγαλοπρεπούς έργου του μεγίστου Μιμάρ Σινάν. Αποτέλεσμα επιτυχές και δείγμα των ικανοτήτων του
Ο Σινάν δεν είχε εμπειρία γύρω από την κατασκευή τέτοιων ναών και πρώτα μελέτησε την Αγία Σοφία, που υποδεικνύει την λύση σε κάθε πιθανό αρχιτεκτονικό πρόβλημα, καθώς και άλλους εκκλησιαστικούς ναούς. Κατέληξε λοιπόν σε μια παρόμοια κατασκευή που δεν απέχει και πολύ από το να χαρακτηριστεί ως ναός με σταυροειδές σχήμα και τρούλο.
Το πριγκηπένιο τζαμί με το σταυροειδές σχήμα των τρούλων που αντιστηρίζουν τις ωθήσεις του κεντρικού τρούλου

Το εσωτερικό του Σεχζαντέ τζαμί με τον ογκώδη πεσσό να ξεχωρίζει
Τα ημιτρούλια και οι θόλοι σε πλήρη ισομετρία
Στο εσωτερικό του τζαμιού κυριαρχούν φυσικά οι κατεξοχήν μουσουλμανικές διακοσμήσεις των καλλιγραφιών και των αραβουργημάτων. Σε μια γωνία ανακάλυψα αυθεντική τοιχογραφία με γεωμετρικούς σχεδιασμούς και η χαρά μου ήταν πολύ μεγάλη που είχα την δυνατότητα να αντικρίσω την καλλιτεχνική θρησκευτική έκφραση όπως ήταν πολλούς αιώνες πρίν.
Μια από τις αρχικές διακοσμήσεις στο εσωτερικό του ναού
Το όμορφο Minber στο Şehzade Camii
Το εσωτερικό με τον τρούλο, τα ημιτρούλια και ημιθόλια και με συνοδεία αραβουργημάτων και καλλιγραφιών
Το αρχιτεκτονικό στοιχείο που επίσης αποσπά την ματιά στο εσωτερικό, είναι οι τέσσερις ογκώδης πεσσοί που στηρίζουν τον τρούλο. Τα στηρίγματα αυτά επεκτείνονται και εξωτερικά του τεμένους και δείχνουν να περικυκλώνουν τον τρούλο.
Μέσα στις ήδη κάμποσες ιδιαιτερότητες έρχεται να προστεθεί το γεγονός οτι εδώ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον Σινάν διάταξη με κιονοστοιχίες. Οι κιονοστοιχίες αυτές τοποθετήθηκαν στο βόρειο και νότιο εξωτερικό τμήμα του τεμένους. Η διάτρηση αυτή προσδίδει επιπλέον καλαισθησία στο κομψό τέμενος αλλά και μια αιθέρια αίσθηση.
Το τζαμί του πρίγκηπα βρίσκεται στα ανώτερα επίπεδα κομψότητας


Οι δύο μιναρέδες που περικλύουν το Σεχζαντέ τζαμί δίνουν την τελευταία πινελιά καλαισθησίας και ιδιαιτερότητας καθώς φέρουν ανάγλυφες διακοσμήσεις με γεωμετρικά σύμβολα, γεγονός που τους καθιστά μοναδικούς στο είδους τους.
Οι μοναδικοί μιναρέδες του Şehzade Camii
Βγαίνοντας και πάλι στον αυλόγυρο του τεμένους, στάθηκα ώστε να θαυμάσω για ακόμη μια φορά την ομορφιά του. Οι κόκκινες αποχρώσεις στα εξωτερικά τοιχώματα, οι κιονοστοιχίες και οι κομψοί, μοναδικοί μιναρέδες, μου άφησαν την εντύπωση ενός πραγματικού στολιδιού. Σε αυτό ήρθαν να προστεθούν οι σταυροειδής σχηματισμοί των τρούλων και οι αψίδες με τα τριπλά παράθυρα που έξαψαν την φαντασία μου. Το τζαμί του πρίγκηπα δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο του, καθώς η εντύπωση που αφήνει στον επισκέπτη είναι πραγματικά πριγκηπένια. 
Τραβώντας για άλλα μοναδικά και ιδιαίτερα σημεία της Πόλης, άφηνα πίσω μου το ιδιαίτερο Şehzade Camii με την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα από τα πιο κομψά και όμορφα τεμένη της Πόλης.

18 σχόλια:

  1. Χρήστος Ι.Δρούγκας - Ναύπλιον26 Ιουνίου, 2013 00:51

    Θοδωρή, πράγματι το Sehzade Gamii είναι ένα
    από τα πιο κομψά και όμορφα τεμένη της Πόλης. θα
    μου επιτρέψης όμως να κάνω μία μικρή αναφορά στόν αρχιτέκτονα αυτού του τεμένους.
    Ο Μιμαρ Σιναν έφτιαξε αριστουργήματα. Να μη
    ξεχναμε ότι ήταν ελληνικής καταγωγής [ Ιωσήφ Δογάνογλου από την περιοχή της Καισάρειας ].
    Υπηρέτησε στο σώμα των Γενιτσάρων μηχανικός
    στρατού και πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε 4 σουλτάνους, μεταξύ των οποίων και ο Σουλεϊμάν
    ο Μεγαλοπρεπής. Κατασκεύασε 334 μεγάλα έργα :
    81 μεγάλα τεμένη, 50 μικρότερα, 55 σχολεία, 34
    ανάκτορα, 33 δημόσια λουτρά, 19 μαυσωλεία, 16
    πτωχοκομεία, 7 ιεροδιδασκαλεία, 12 πανδοχεία,
    νοσοκομεία, υδραγωγεία, κρήνες, συντριβάνια.
    Μεταξύ αυτών και το τέμενος Οσμάν Σαχ ή Κουρσούμ
    τζαμί στά Τρίκαλα.
    Ο ίδιος έλεγε για τα τεμένη πού έφτιαξε :
    - το τέμενος Σεχζαντέ ήταν έργο μαθητευομένου
    - το τέμενος Σουλεϊμανιέ στήν Κων/πολη ήταν έργο
    ως εργάτου και
    - το τέμενος Σελιμιγιε στην Ανδριανούπολη ήταν
    έργο ως μάστορα [ustad ]
    Ο Σινάν πέθανε σε ηλικία 99 ετων [1588] στην
    Κων/πολη. Ετάφη στόν περίβολο του Σουλεϊμανιέ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου φίλε Χρήστο και ευχαριστούμε για τις πληροφορίες γύρω από τον Σινάν.
      Ήξερα για την ελληνική καταγωγή του αλλά αγνοούσα το πραγματικό όνομα.
      Είχα σκεφτεί να αναφερθώ λίγο εκτενέστερα στον Μιμάρ Σινάν αλλά πιστεύω ότι ο Σταύρος από το History of Turkey (http://turkeyhistory.blogspot.com) είναι επίσης κατάλληλος να γράψει για τον Σινάν.
      Το μπλόγκ του δίνει έμφαση σε τέτοια θεματολογία και επίσης αλληλοπροβαλόμαστε και συνεργαζόμαστε μέσα από την Ένωση Ελλήνων bloggers Κωνσταντινούπολης που έχουμε δημιουργήσει.
      Ας περιμένουμε λοιπόν λίγο και είμαι σίγουρος ότι θα αναδείξει το θέμα με τον δικό του τρόπο και γνώσεις.
      Ευχαριστώ για τα σχόλια σου και που είσαι κοντά μας όλον αυτόν τον καιρό.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  2. Θοδωρη, Παντοτε ηθελα να επισκεφτω αυτο το τεμενος αλλα δεν μου εχει δωθει η ευκαιρεια... Μπορεσες να επισκεφτης και μαυσωλειο? Νομιζω πως και ο Ιμπραχιμ Πασας, ο Παργαλης ειναι θαμενος εκει.
    Σε ευχαριστω, και να εισαι παντοτε καλα να μας ταξιδευεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Θοδωρή! Ωραίες οι φωτογραφίες σου. Να απαντήσω στο πιο πάνω σχόλιο; Ο Ιμπραήμ που είναι θαμμένος εκεί δεν είναι ο Πάργαλης, αλλά ο Ιμπραήμ Πασάς ο γαμπρός του Μουράτ Γ΄. Αυτός ο Ιμπραήμ πέθανε περίπου 70 χρόνια αργότερα. Ο τάφος του Πάργαλη θεωρείται άγνωστος, αλλά λέγεται ότι βρίσκεται μεταξύ Φοινίκης και Καμπατά (παραλιακά) δίπλα στην τράπεζα Deniz σε ένα στενάκι που υπάρχει εκεί κάτω από ένα δέντρο. Χαιρετισμούς φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάρθα...όπως είδες οι αναγνώστες εδώ βρίσκονται σε πάρα πολύ ανεβασμένο επίπεδο γνώσεων και ήδη πήρες την απάντηση από τον Δημήτρη.
      Να είστε καλά και οι 2 σας και σύντομα να τα ξαναπούμε.
      Πολλούς χαιρετισμούς από εμένα.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  4. Γειά σου Θοδωρή, συνεπής στο βδομαδιάτικο ραντεβού μαζί μας!
    Πού βρίσκεται το Σεχζαντέ; αρχικά οι φωτογραφίες μου θύμισαν το Σουλειμανιγιέ αλλά όπως αναφέρεται και στα σχόλια των φίλων δεν είναι.

    Πόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Πόπη και καλησπέρα.
      Το τζαμί βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το Δημαρχείο της Πόλης, στην οδό Şehzadebaşı.
      Αξίζει να το επισκεφθείς την επόμενη φορά καθώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο και σου επιτρέπει να το συνδυάσεις με αμέτρητες άλλες επιλογές.
      Πολλά φιλιά και χαιρετισμούς στην Λάρισα.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Θοδωρή!!! Πολύ όμορφη η ανάρτησή σου για το τζαμί αυτό και την ιστορία που κρύβει!! Επίσης, διαβάζοντας τα σχόλια έμαθα και πολλά για τον Σινάν!! Αλλά να σε ρωτήσω πού ακριβώς είναι το τζαμί δηλαδή?? Χαχα!! Δεν έχω ιδέα πού είναι το δημαρχείο της Πόλης!!!! Και ντροπή μου!!! Το ξέρω!...

      Διαγραφή
    3. Αχ Ισμηνάκι ένας ακόμα λόγος που σε πάω πολύ. Ειλικρινής, απλή και αυθεντική και δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι καθόλου.
      Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σε κατατοπίσω. Χμμμ...επειδή γνωρίζω κάπως τις γεωγραφικές προτιμήσεις σου....μπορείς να το βρείς αν πάρεις το τράμ ώς το Μπέγιαζιτ και μετά την πύλη του πανεπιστημίου, τραβήξεις τον δρόμο στην αριστερή μεριά και παράλληλα με τον τοίχο του αυλογύρου του πανεπιστημίου. Ο δρόμος αυτός σε βγάζει σχεδόν στον κεντρικό που βρίσκεται το τζαμί και το δημαρχείο.
      Αντε Ισμηνάκι, καλό βράδυ και επίσης πάλι ένα μπράβο για την τελευταία ανάρτησή σου (http://www.perpatoperpatomestinpoli.blogspot.ch/).

      Διαγραφή
  5. Σὲ ζηλεύω, βρὲ Θοδωρή! Τί τύχη νὰ ζεῖς στὴν Πόλη!

    Νῖκος

    ΥΓ. Ἐγὼ γιατὶ νόμισα ὅτι ὁ Μεχμὲτ πέθανε ἀπὸ λοιμώδη νόσο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο μου...δεν το παίζω, ούτε είμαι ξερόλας....Θα παραδεχτώ λοιπόν ότι δεν γνωρίζω τα ακριβή αίτια του θανάτου του πρίγκηπα. Απλά γνωρίζω ότι κατά την επιστροφή του,από μια νικηφόρα μάχη κάπου στην Ευρώπη, ίσως Ουγγαρία, απεβίωσε. Ίσως εσύ να έχεις δίκιο.
      Είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιος από τους αναγνώστες θα μας δώσει την απάντηση. Υπάρχει επίπεδο γνώσεων που χτυπά οροφή!
      Καλό βράδυ στα Γρεβενά και σε ευχαριστώ που είσαι εδώ μαζί μας.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
    2. Θοδωρή μου, πρὸς Θεοῦ δὲν ἰσχυρίστηκα ὅτι εἶσαι ξερόλας! Μακριὰ ἀπὸ ἐμένα τέτοιοι χαρακτηρισμοὶ γιὰ ἐσένα. Στὸ θέμα μας τώρα. Δυστυχῶς δὲν θυμᾶμαι ποῦ τὸ διάβασα, γιὰ νὰ δώσω παραπομπή. Ἔψαξα στὸ Διαδίκτυο καὶ μεταξὺ gossip magazine καὶ λοιπῶν "ἐπιστημονικῶν" ἀναρτήσεων, ἐντόπισα στὴν ἀγγλόφωνη Βικιπαίδεια τὴν πληροφορία ὅτι ὁ Μεχμὲτ πέθανε πιθανῶς ἀπὸ εὐλογιὰ μετὰ τὴν ἐκστρατεία τῆς Οὑγγαρίας.
      http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eehzade_Mehmed
      Παρακάτω δίνω καὶ τὴν τουρκόφωνη παραπομπή, τὴν ὁποία καὶ δὲν μπορῶ νὰ τὴν διαβάσω. Ἴσως νὰ δίνει περισσότερες πληροφορίες. Ἐσεῖς, οἱ γνῶστες τῆς τουρκικῆς, διαφωτίστε μας!
      http://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eehzade_Mehmed

      ΥΓ. Ἐξυπακούεται ὅτι ΔΕΝ θεωρῶ σοβαρὴ πηγὴ τὴν Βικιπαίδεια. Ὅποιος ἔχει στὴ διάθεσή του κάποια βιβλιογραφία, θὰ τὸ ἐκτιμοῦσα.

      Διαγραφή
    3. Θα δούμε Νίκο μου....σίγουρα τις επόμενες μέρες όλο και κάποιος θα απαντήσει στο ζήτημα του θανάτου.
      Να είσαι καλά για τα σχόλια και την συμμετοχή. Τα εκτιμώ ιδιαίτερα όπως και εσένα.
      Καλό βράδυ και τα λέμε πάλι σύντομα.

      Διαγραφή
  6. Kαλημερα Θοδωρη.Ανηφοριζοντας απο το UNKAPANI προς το AKSARAY και μολις περασεις τις καμαρες [Αγωγος του ΟΥΑΛΕΝΤΟΣ]υπαρχει ενα μεγαλο παρκο δεξια και αριστερα της λεωφορου.Αν παρατηρησει καποιος με προσοχη θα δει διασπαρτα κιονοκρανα σε ολη την εκταση.Ειναι απο την μονη Πολυευκτου.Η Μονη θεμελιωθηκε το 524 εις μνημη του οσιομαρτυρος Μελιτηνης Αγιου Πολιευκτου.Η Μονη κατελαμβανε μια εκταση 10 στρεμματων και ηταν απο τις σπουδαιοτερες της Πολης.Κατα την φρικωδη Αλωση του 1204 απο τους Λατινους η Μονη λεηλατηθηκε και τα αρχιτεκτονικα της μελη κοσμουν σημερα την Piαzza Του Αγιου Μαρκου στην Βενετια.Μεχρι πριν 15-20 χρονια τα ιχνη της ηταν εμφανεστατα μπροστα απο το δημαρχειο της Κων/πολης μεχρι που μπαζωθηκε και χαθηκε τελειως κατω απο το παρκο. Φιλικους χαιρετισμους.Τασος Θεσ/νικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Τασό. Τα διάσπαρτα μάρμαρα τα έχω παρατηρήσει και έχεις δίκιο. Αρκεί να περπατήσει κανείς στο πάρκο στην περιοχή κι όλο και κάτι θα ανακαλύψει.
      Πολλούς χαιρετισμούς στην Θεσσαλονίκη.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  7. Γεια σου, Θοδωρή!
    Έχω φτάσει, αισίως, τις πέντε φορές που έχω επισκεφθεί την Πόλη και μόλις συνειδητοποίησα ότι "έχω γυρίσει" την πλάτη μου λιγάκι στα οθωμανικά αρχιτεκτονικά μνημεία... Μπορεί να έχω διαβάσει για αυτά, αλλά έχω επισκεφθεί μόνο το Μπλε Τζαμί και το Γενί Τζαμί, και το λέω με ντροπή. Ευτυχώς που είσαι εσύ και ενημερωνόμαστε!
    Πολύ καλή επιλογή και συγχαρητήρια για την τοποθέτηση των φωτογραφιών και την παράθεση των πληροφοριών!
    Την επόμενη φορά που θα έρθω θα το επισκεφθώ οπωσδήποτε, καθώς και τα δύο τζαμιά για τη Μιχριμάχ, κόρης του Σουλτάνου του Μεγαλοπρεπή, στο Εντιρνεκαπί και στο Ουσκουντάρ. Σίγουρα τα γνωρίζεις και ελπίζω κάποια στιγμή, όποτε μπορέσεις, να ασχοληθείς και με αυτά.
    Kάθε φορά που σε "επισκέπτομαι" γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη η ανάγνωση. Για μια ακόμη φορά, πολύ ωραίο το "ταξίδι" σου, να είσαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μαράκι! Έτσι είναι η Πόλη, γεμάτη ομορφιές και δυστυχώς μάλλον δεν θα προλάβεις ποτέ να τα απολαύσεις και να τα επισκεφτείς όλα. Βάζε από τώρα στόχους επισκέψεων για το επόμενο ταξίδι σου.
      Να είσαι καλά και σύντομα θα τα ξαναπούμε.
      Σ'ευχαριστώ για την επικοιωνία και τα υπέροχα λόγια και σχόλια.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  8. Τι όμορφη αφήγηση, τι ζηλευτή βόλτα, τι αληθινές φωτογραφίες...
    και τι αξιόλογα σχόλια! ΄Ολη η ανάρτηση εξαιρετική!
    ΄Ολα τα τζαμιά της Πόλης έχουν κάτι δικό τους μα και κάτι ασύγκριτα δικό της!
    ΄Ολα έχουν όμως και μια "μνήμη" από Αγιά Σοφιά κι αυτά τα κάνει και λίγο δικά μας -εκτός από τον Σινάν- έτσι δεν είναι;
    ΄Εχω δει τα περισσότερα και το καθένα του χώρια μου άφησε μια ίδια και μια διαφορετική γεύση!
    Μάιο ήμουν την τελευταία φορά στην Πόλη και τα τζαμιά της είναι ακόμα μέσα στα μάτια μου.
    Γοητευτικά τα τζαμιά της Πόλης, τα φανερά και τ΄αραδιασμένα στους λόφους της, μα και τ΄αφανέρωτα, τα μικρά, όμορφα κι αυτά! Αυτά της μιας σταλιάς, του μαχαλά, της γειτονιάς, της καρδιάς, έχουν τη χάρη να τους λείπει το μεγαλείο! Πιο ανθρώπινα!

    Καλά σου βράδια
    Ε.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή