Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Τα κεμπάπ που αγαπώ

You will be redirected to the new page in

seconds
Παρ'ότι οι γευστικές απολαύσεις στα Πολίτικα σοκάκια είναι πραγματικά ατελείωτες και συναρπαστικές, παρ'όλα αυτά είναι πεποίθησή μου ότι το καλύτερο φαγητό μαγειρεύεται στο σπίτι μου από εμένα. Πολλές φορές όμως η παρασκευή κάποιου φαγητού στο σπίτι, είναι ανούσια και χρονικά μή συμφέρουσα και έτσι υπάρχουν στιγμές κατά την διάρκεια της μέρας ή της νύχτας που απολαμβάνω τις λαχταριστές λιχουδιές που υπάρχουν τριγύρω μου. Σε αυτήν την κατηγορία φαγητού ανήκουν τα κεμπάπ, που οι συνδυασμοί και τα είδη τους ανέρχονται σε δεκάδες. Είτε ως Urfa kebap, είτε ως Abagannuş, Halep, Acılı Kiyma, Şeftalı, Sebzeli kebap και τόσα άλλα είδη που υπάρχουν, η νοστιμιά τους είναι άξια της φήμης τους και είναι σχεδόν αδύνατον να τα απαρνηθώ. Σε ορισμένα από αυτά τα είδη κεμπάπ έχω ιδιαίτερη αδυναμία και αποτελούν την σύνηθη επιλογή μου. Είναι, με απλά λόγια, τα κεμπάπ που αγαπώ.
Αν βρεθώ κυρίως μετά από βραδινή έξοδο κοντά στο σπίτι μου με το στομάχι να γουργουρίζει, το Adana kebap είναι η αγαπημένη μου προτίμηση. Το στέκι μου είναι αυτό του "Μποξέρ" όπως συνήθισα πλέον να το αποκαλώ. Το παρατσούκλι προήρθε από το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του είναι ένας Τούρκος πρωταθλητής της πυγμαχίας, ο οποίος φαίνεται πως κάποια στιγμή προτίμησε να πετάξει τα γάντια στο καναβάτσο και να επιλέξει την γαστρονομική επένδυση του κεμπάπ. Μάλλον έπραξε σωστά αν αναλογιστεί κανείς τις τιμές του φαγητού με τα διαρκώς γεμάτα τραπέζια του μαγαζιού του.
-Πάμε για κεμπάπ;   -Που;    -Μα στου "Μποξέρ" φυσικά!
Το μαγαζί όπως φαίνεται από την προκυμαία του Μποστάντζι
Το Adana kebap όπως υποδηλώνει το όνομά του κατάγεται από την πόλη Άδανα και αποτελείται από κιμά προβάτου και αρνιού που παραδοσιακά κόβονταν με τεράστιες χαντζάρες. Το μυστικό της γεύσης του οφείλεται στα μπαχαρικά και ειδικά στο kırmızı pul biber που του χαρίζει αυτή την τόσο απολαυστική και ιδιαίτερη πικάντικη γεύση. Μακρουλές σούβλες στιβάζονται κατά δεκάδες, περιμένοντας νυχτερινούς ξενύχτες ή μεσημεριανούς περαστικούς σαν και του λόγου μου. Το κεμπάπ των Αδάνων συντροφεύουν πάντα μαιντανός, κόκκινο κρεμμύδι και ντομάτα και στην παρέα ταιριάζει απόλυτα το ευκολόπιοτο αιράν.
Το αγαπημένο μου κεμπάπ από τα Άδανα σε μορφή γρήγορου φαγητού. Η πικάντικη γεύση παραμένει στον ουρανίσκο όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα

Πάντως η απόλαυση του κεμπάπ στον "Μποξέρ" αναδεικνύει σχεδόν πάντα και φιλοσοφικές ανησυχίες του τύπου "που βρισκόμαστε και που θα καταλήξουμε" καθώς εκτός από το φουσκωμένο στομάχι υπάρχει και ο φουσκωμένος λογαριασμός. Οι τιμές στην Πόλη μοιάζουν να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο και διαρκώς αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω (διάβασε εδώ για...την άλλη πλευρά της Πόλης).
9,50 λίρες για ένα κεμπάπ. Κάτι τέτοια θα βλέπουν οι παλιοί Πολίτες και θα τραβάνε τα μαλλιά τους
Αν το κεμπαπτζίδικο στο Bostancı με το Adana kebap αποτελεί την βραδινή επιλογή λίγο πριν επιστρέψω σπίτι, το Burşa kebapçısı στο Μπέιογλου αποτελεί την μεσημεριανή λύση και αποτελεί μια από τις βασικές μου επιλογές κάθε φορά που θα βρεθώ μακρυά από την σπιτική κουζίνα μου (διάβασε και την ανάρτηση με τις λιχουδιές της Ίστικλαλ, εδώ). Η παραγγελία είναι πάντα η ίδια: İskender kebap και τα λόγια καλύτερα να λείπουν όταν πρόκειται να απολαύσω αυτό το γευστικά υπέροχο πιάτο.
Η είσοδος του μαγαζιού που χειμώνα-καλοκαίρι τιμώ με την παρουσία μου
Το ίσκεντερ κεμπάπ, δηλαδή το κεμπάπ του Αλεξάνδρου, οφείλει την δημιουργία του στον İskender efendi που το ανακάλυψε το 1867 στην Προύσσα. Θέλοντας να βρεί μια λύση για τους πελάτες του, ώστε να απολαμβάνουν κάθε στιγμή της μέρας το αρνί που βρίσκονταν στα κάρβουνα, σκέφτηκε να το απελευθερώσει από κόκκαλα και νεύρα και να περάσει τα κομμάτια σε σουβλί, ψήνοντάς το κατακόρυφα. Για την δημιουργία του πιάτου πρόσθεσε ιδιαίτερα μπαχαρικά, όπως θυμάρι, σάλτσα ντομάτας, ψιλοκομμένες πιτούλες, γιαούρτι, το εξαιρετικής ποιότητας βούτηρο και το İskender kebap μόλις είχε δημιουργηθεί. Σύντομα η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Τουρκίας και έγινε ένα παγκοσμίως διάσημο φαγητό.
Ο δημιουργός του Ίσκεντερ κεμπάπ
Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού στο Μπέιογλου, που 57 χρόνια δίνει καθημερινά τον παρόν στο μαγαζί του
Η απόλαυση του κεμπάπ πάντα με συνοδεία Ayran
Στο İskender kebap του Burşa kebapçısı εκτός απ'τις λεπτοκομμένες λωρίδες του γύρου που καλύπτει η σάλτσα ντομάτας, έχουν προστεθεί μικρά κεμπάπ από κιμά αλλά και κομματάκια κρέατος. Κάτω από αυτά υπάρχει κρυμμένο το γιαούρτι και οι μικρές ψημένες πιτούλες. Το εξαιρετικής νοστιμιάς βούτηρο που χρησιμοποιείται στην Τουρκία δίνει την τελευταία πινελιά στο κεμπάπ που αγαπώ περισσότερο από κάθε άλλο. Ένα επιπλέον στοιχείο που μου αρέσει στο εστιατόρειο είναι η ατμόσφαιρα μιας εποχής από περασμένες δεκαετίες. Αυτό διακρίνεται όχι μόνον στην λιτή και νοσταλγική διακόσμηση αλλά και στις σχετικά φθηνές τιμές σε σχέση με τα υπόλοιπα μαγαζιά του κέντρου.
Το κεμπάπ του Αλεξάνδρου, το κεμπάπ που αγαπώ
Επομένως όσο κι αν υπερτερεί το σπιτικό φαγητό, υπάρχει πάντα η πρόκληση των λαχταριστών λιχουδιών που προσφέρει η ξελογιάστρα Πόλη. Το φαγητό εξάλλου αποτελεί μια βασική πτυχή της ζωής στην Πόλη και είμαι χαρούμενος που έχω το γλυκό βάσανο της επιλογής μεταξύ των υπέροχων πιάτων.
Εσείς άραγε ποιο κεμπάπ αγαπάτε περισσότερο;

22 σχόλια:

  1. Καλή μας όρεξη!
    Πως είσαι Θοδωρή; Το καλοκαίρι στην Πόλη;
    Το μαγαζί στο Μποστάντζι δεν το έχω επισκεφθεί- και στο Μποστάντζι ήρθα 2 ή 3 φορές για να πάρω καράβι για τα νησιά μόνο- το Bursa kebapcisi όμως στο κάθετο δρομάκι στην Ιστικλαλ είναι φανταστικό! Μάλλον πρέπει κανείς να πάει έγκαιρα, κλείνει όταν ξεπουλάει! Το έχω στη λίστα από παλιότερη ανάρτησή σου.Τελικά πριν από κάθε ταξίδι επιβάλεται μια γρήγορη επανάληψη στο υλικό του μπλόκ!
    Καλό βράδυ, ελπίζω το Φθινόπωρο να είναι ήρεμα τα πράγματα εκεί και να έρθουμε στην Πόλη

    Στους κινηματογράφους πέζεται μια ελληνοτουρκική παραγωγή -σπονδυλωτό 7 ιστορίες - για την καθημερινή ζωή στην Πόλη με τίτλο Αξέχαστη Πόλη. Εκεί προβάλεται;

    Πόπη- Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Πόπη και καλό καλοκαιράκι.
      Η ζωή στην Πόλη κυλά όμορφα όπως και πάντα με το Ραμαζάνι να αποτελεί σημείο της καθημερινότητας αλλά και τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες να μην κοπάζουν, παρ'ότι το θέμα άρχισε να μην προβάλλεται στην Ελλάδα.
      Προσωπικά, είμαι φορτωμένος με αρκετή δουλειά και κάνω επιπλέον επαγγελματικά ταξίδια εκτός Πόλης. Άρα ελεύθερος χρόνος εξαιρετικά περιορισμένος.
      Για το θέμα το κινηματογράφου δεν γνωρίζω τίποτα. Δεν έχω πάει καθόλου κινηματογράφο όλα αυτά τα χρόνια στην Πόλη και γενικά απέχω ολοκληρωτικά από τηλεόραση, ταινίες και προβολές.
      Να είσαι και να περνάς καλά.
      Χαιρετισμούς στην Λάρισα

      Διαγραφή
  2. Υπέροχα τα κεμπάπ,αλλά περιμένω και αφιέρωμα στα κιοφτέ που μου έμειναν αξέχαστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε Λύσιππε, δεν σας χαλάω χατίρια. Σε ανύποπτο χρόνο θα ασχοληθώ με το ζήτημα των κεφτέδων,χεχε.
      Καλή βδομάδα με πολλούς χαιρετισμούς.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  3. Θοδωρή γιατί μου κάνεις τέτοιο κακό τρέχουν τα σάλια μου και πώς να κατευνάσω την αχαλίνωτη επιθυμία μου για τα απίθανα κεμπάπ της αλησμόνητης Πόλις μας.Χεχεχεχεχε!!!!!!!!!!!!!!!
    Να είσαι πάντα καλά και να ξέρεις το ανάλαφρο αυτό κείμενο σου είναι πραγματική καλοκαιρινή δροσιά.
    Φιλικώτατα
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου μάλλον σου έχουν λείψει οι λιχουδιές της Πόλης και είναι και η μεσημεριανή ώρα δύσκολη. Χεχε.
      Να είσαι καλά φίλε μου και η δική μου δροσιά είστε όλοι εσείς και τα μηνύματά σας.
      Πολλούς χαιρετισμούς, Θοδωρής

      Διαγραφή
  4. Παλιός, καλὸς Θοδωρὴς μὲ τὶς λιχουδιὲς καὶ τοὺς μεζέδες του! Θὰ ραγίσει τὸ pc ἀπὸ τὶς μυρωδιές...
    Οἱ γεύσεις μοῦ θύμισαν Κομοτηνὴ καὶ στρατιωτικὴ θητεία! Νἆ 'σαι καλά!

    Νῖκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ἐπίσης, μὲ τὸ μπαρδὸν κιόλας, ἀλλὰ 9.50 λίρες γιὰ ἕνα βρώμικο;;; Πάνω ἀπὸ 5 εὐρὼ μὲ λίγα λόγια! Τιμὲς Βρυξελλῶν, δηλαδἤ, μὲ μισθοὺς βαθειᾶς Ἀνατολῆς.
    Κάτι μοῦ θυμίζει τὸ ὅλο story, κάτι μοῦ θυμίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε Νίκο μου..τι να λέμε τώρα...ευτυχώς για τους ξένους που η αξία της λίρας πέφτει με τρομερό ρυθμό όλα αυτά τα χρόνια.
      Πάντως η φούσκα διογκώνεται και όποιος δεν το καταλαβαίνει και δεν προνοήσει, θα πάθει ότι αυτοί που δεν το κατάλαβαν(ακόμα) στην πατρίδα.
      Έχω να πώ πολλά για το θέμα...αλλά δεν θέλω να μακρυγορήσω...
      Σε ευχαριστώ για τα σχόλια και που είσαι πάντα εδώ κοντά μας, αλλά και που έπιασες την ουσιώδη λεπτομέρια της ανάρτησης. Πολλά χαιρετίσματα στα Γρεβενά.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
    2. ΠΡΟΣ : nikgre
      --------------
      Αγαπητέ μου μήν σε πιάνει πανικός με τίς τιμές.
      Ψυχραιμία !!!
      Ένα κεμπάπ [ και όχι "βρώμικο" ] κοστίζει 3.75 ΕΥΡΩ [1 ΕΥΡΩ = 2.53 ΛΙΡΕΣ],αλλά
      είναι πιάτο, όμως !!! Δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα κάτι τέτοιο το βρίσκεις με αυτά
      τά χρήματα.Και φυσικά δεν έχει καμμία σχέση με αυτό της ανάρτησης.[ Από προσωπική
      εμπειρία ]
      Χ. Ι. Δ.


      Διαγραφή
    3. Ἀγαπητὲ Χ.Ι.Δ., ἐν πρώτοις εὐχαριστῶ γιὰ τὶς διευκρινίσεις! :)
      Δὲν ἤξερα ὅτι ὑποτιμήθηκε τόσο η λίρα. Ὅταν πῆγα ΚΠολη, ἡ ἰσοτιμία ἦταν 1 εὐρὼ = 1,6 τ.λ. περίπου.
      Ἐπίσης τὴν λέξη "βρώμικο" τὴν χρησιμοποιῶ καταχρηστικὰ, ὅποτε ἀναφέρομαι σὲ πρόχειρο φαγητό. Καὶ πάλι ὅμως θεωρῶ πολλὰ τὶς 9,50 τ.λ. ἐν συγκρίσει μὲ τους μισθοὺς τους.
      Σὲ γενικὲς γραμμὲς βλέπω ὅτι οἱ γείτονες ἀκολουθοῦν τὴν ἴδια πορεία μὲ ἐμᾶς. Κατασκευαστικὰ ἔργα, ἄναρχη ἀνοικοδόμηση, ἀλόγιστος δανεισμός κ.ἄ. Στὰ παραπάνω ἄν προσθέσουμε καὶ τὴν ἀνάπτυξη - ἡ ὁποία ὅμως δὲν ἀντικατοπτρίζεται στὸν πληθωρισμό, ἀνεργία, βιοτικὸ ἐπίπεδο - τότε κάτι μοῦ μυρίζει! Κι ἡ μυρωδιὰ εἶναι γνώριμη... Ἐλπίζω νὰ χάλασε ἡ ὄσφρησή μου!

      Διαγραφή
    4. ΠΡΟΣ: nikgr
      ============
      Συμφωνώ ότι οι τιμές δεν είναι γιά όλους τούς ντόπιους και μάλιστα σε
      " καθημερινό " εστιατόριο.
      Χ.Ι.Δ

      Διαγραφή
  6. Μετά τις άνοστες μελιτζάνες που έφαγα στη δουλειά, τι ήθελα να διαβάσω για τα κεμπάπ σου! Μου τρέχουν τα σάλια! Συνέχισε ωστόσο και δείξε μας κι άλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι καμμιά φορά αγαπητέ μου, ακόμα και στα καλύτερα υλικά, αν τους λείψει η βασική φροντίδα, χάνει όλη την ουσία. Φωτιές σου άναψα μάλλον. Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες αναρτήσεις.
      Χαιρετισμούς και καλό βράδυ

      Διαγραφή
  7. Για χαρά Θοδωρή,με οτι θεμα ασχοληθείς είσαι καταπληκτηκός!Μου θύμησες παλιά ωραία πράγματα,όταν πηγέναμε στό Πέρα γιά ψώνια με την μαμά μου ,πολλές φορές τρώγαμε doneri στο Βursa kebapcisi καί μέχρι σήμερα εαν βρεθώ στην Πολη εκει παω......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου έφερα αναμνήσεις από παλιές εποχές στην επιφάνεια. Όντως διαχρονικό στέκι το Burşa Kebapçısı.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και σύντομα να ξαναδιαβάσουμε σχόλια σου.
      Καλό βράδυ, Θοδωρής

      Διαγραφή
  8. ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΕΛΕΟΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΑΙ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΙΣΜΗΝΗ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΜΕΣΩ ΕΣΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Κατερίνα και εύχομαι να απολαμβάνεις τις αναρτήσεις πάντοτε, όπως και εγώ.
      Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να γράφουμε διαρκώς και μην ξεχνάς και τον Σταύρο που ανήκει στην παρέα μας.
      Χαιρετισμούς και καλό βραδάκι.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  9. Να μαι κι εγώ!!! Καιρό έχω να σου πω την καλησπέρα μου...και φυσικά΄οπως πάντα διάλεξα...μοσχομυριστή ανάρτηση.. ευτυχώς έχω φάει γιατί διαφορετικά θα μου έτρεχαν τα σάλια. Θοδωρή μου σε απολαμβάνω κι ας μην αφήνω πάντα μήνυμα. Να είσαι καλά. Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι και εσύ καλά και σε ευχαριστώ πολύ τόσο για την παρακολούθηση, όσο και για τα σχόλια. Να γράφεις όποτε και όσο συχνά θέλεις. Όπως εσύ απολαμβάνεις τις αναρτήσεις, έτσι και εγώ απολαμβάνω τα σχόλια.
      Να περνάς καλά.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  10. Γεια σου, Θοδωρή!
    Τι τύχη! Έκανα λίγο καιρό να σε διαβάσω –έχασα αυτό και τον Άι-Γιώργη Ποτηρά, από την κανονικότητά μου–, αλλά αποζημιώθηκα!
    Το διάβαζα και «μύριζα» ταυτόχρονα... Μωρέ, όλα τα κεμπάπια είναι τέλεια στην Πόλη! Είμαι τόσο υποκειμενική που ό,τι και να μου σερβίρουν θα το απολαύσω! Τηρουμένων των αναλογιών, βέβαια! Έγώ λατρεύω οτιδήποτε έχει κοτόπουλο μέσα!!!!!!
    Καλή μας όρεξη, Θοδωρή! Τα λέμε πάλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Μαράκι, οι λιχουδιές στην Πόλη είναι ακαταμάχητες. Θυμήθηκα τώρα και τα μύδια ντολμά που φάγαμε στα γρήγορα εκείνη την νύχτα στο Kadıköy! Ήταν πολύ απολαυστική εκείνη η βραδυά.
      Να περνάς καλά και τα λέμε σύντομα, Θοδωρής

      Διαγραφή