Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Τα μεζεδάκια της πεθεράς Νο.2

You will be redirected to the new page in

seconds
Πιστεύω πως οι περισσότεροι από εσάς έχετε κατανοήσει την σημασία και τον ρόλο του φαγητού στην Πόλη. Φυσικά δεν αναφέρομαι μόνον στην ποικιλία και την ιδιαιτερότητα των πιάτων και των γεύσεων που οφείλονται στην, άλλοτε, πολυπολιτισμικότητα της Πόλης. Γιατί ακόμα και αν το "μωσαικό" των ανθρώπων αλλοιώθηκε, παρ'όλα αυτά ο ρόλος του φαγητού παρέμεινε ανέπαφος. Όταν αλλού το φαγητό έχει καταστεί πλέον μία απλή διαδικασία για να γεμίζει το στομάχι, εκπληρώνοντας βιολογικές ανάγκες, στην Πόλη είναι "ο μεσολαβητής" ανάμεσα στις ανθρώπινες σχέσεις, κάνει τους ανθρώπους να κοινωνούν μεταξύ τους, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης και όχι με το επιφανειακό: "Πολύ νόστιμο, να μου δώσεις την συνταγή να το φτιάξω και εγώ...την άλλη συνταγή στο πρωινάδικο την είδες;". Εδώ το φαγητό δεν είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για να καλύψει όλα όσα λείπουν από τις σχέσεις των ανθρώπων αλλά τους φέρνει πιο κοντά, τους κάνει να κοιτούνται στα μάτια και ενίοτε εκεί που οι άνθρωποι θέλουν να πουν πολλά αλλά δεν βρίσκουν τα λόγια, εκείνο αναλαμβάνει τούτον τον ρόλο και μιλά για λογαριασμό τους.
Με αυτές τις σκέψεις κατευθυνόμουν στο σπιτικό της πεθεράς μου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τον εγκάρδιο τρόπο υποδοχής της, τις μυρωδιές που θα με περικύκλωναν, το στολισμένο με πιάτα τραπέζι της αλλά και την ιεροτελεστία που το συνοδεύει και που υποδηλώνει πολλά.
Σούπα λαχανικών με μία κουταλιά πικάντικου λαδιού από μπούκοβο σε σχήμα καρδιάς. Λέτε να σχηματίστηκε τυχαία ή να έβαλε το χεράκι της η πεθερά μου;
Στην Πολίτικη κουζίνα τον ρόλο καλωσορίσματος έχουν οι σούπες, που σε δεκάδες ποικιλίες και γεύσεις σερβίρονται όλες τις εποχές του χρόνου. Μια σούπα στην αρχή του γεύματος ή του δείπνου είναι ότι ο πρόλογος για ένα βιβλίο και εκτός από την ευχάριστη διέγερση του στομάχου είναι ο καταλύτης που φέρνει τους ανθρώπους ακόμη πιο κοντά στο τραπέζι.

Σαλάτα με σελινόριζα που παρ'όλη την δροσιά της ταιριάζει απόλυτα με την εποχή
Παρ΄ότι η πεθερά μου γνωρίζει πλέον πολύ καλά τις γαστρονομικές προτιμήσεις μου, φροντίζει πάντα να με ρωτά για ενδεχόμενες νέες επιθυμίες. Αυτή την φορά επιθύμησα Mantı, της αποκρίθηκα και δεν μου χάλασε το χατίρι. Με μπόλικο τριμμένο σκόρδο στο γιαούρτι και συνοδεία καβουρδισμένου bul kırmızı biber με λάδι και πασπάλισμα δυόσμου καταφέρε για πολλοστή φορά να μου προσφέρει χαμόγελα ευχαρίστησης και να κερδίσει λόγια ευγνωμοσύνης.
Ερχόμενος στο τραπέζι της πεθεράς, είχα εξ'αρχής μία ευχή: Mantı! Η πεθερά μου δεν θα με άφηνε ποτέ παραπονεμένο
Το Şalgam είναι ένα αρκετά τυπικό μή αλκοολούχο ποτό στο μουσουλμανικό τραπέζι. Παρασκευάζεται από λαχανικά, έχει αλμυρή αλλά και πικάντικη γεύση και φυσικά είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή. Αν είναι και σπιτικό από τα χέρια της πεθεράς ακόμα καλύτερα!
Ένα πράγμα που φαντάζει αδιανόητο στην πεθερά μου είναι το γεγονός να με υποδεχτεί έχοντας μαγειρέψει μόνο ένα φαγητό. Μα πως γίνεται να έρθει ο γαμπρός στο σπίτι και να υπάρχει μόνο ένα φαγητό, λέει και ξαναλέει κάθε φορά που την προτρέπουμε να μην κουραστεί στην κουζίνα μαγειρεύοντας ολημερίς. Και πράγματι βλέποντας το τραπέζι στρωμένο από άκρη σε άκρη, ένα απλό δείπνο μετατρέπεται κάθε φορά σε έναν πεντανόστιμο Πολίτικο μπουφέ και το φαγοπότι δείχνει να μην έχει τέλος.
Όταν η πεθερά μπλοφάρει και της αρέσει να με εκπλήσσει ευχάριστα. Όχι δεν είναι αγκινάρες με λαχανικά αλλά σελινόριζες. 
"Οι αγκινάρες φαίνονται πολύ νόστιμες", της αποκρίθηκα και ένα χαμόγελο σχηματίστηκε στο πρόσωπό της. "Δοκίμασε", μου απάντησε και δοκιμάζοντας το τρυφερά μαγειρεμένο λαχανικό διαπίστωσα πως είχε αντικαταστήσει τις αγκινάρες με σελινόριζα, με την γεύση όμως να παραμένει το ίδιο ιδιαίτερη και απαλή. Την ίδια έκπληξη ένοιωσα στον ουρανίσκο μου δοκιμάζοντας τα παντζάρια-τουρσί. Δεν τα είχα ξαναδοκιμάσει έτσι και η πεθερά μου τελικά κάθε φορά βγάζει και έναν καινούριο άσσο από το μανίκι της.
Τουρσί παντζαριού για ευχάριστες εκπλήξεις στον ουρανίσκο
Οι μαγειρεμένοι στην κατσαρόλα biber dolması δεν χορταίνονται με τίποτα. Γευστικά υπέροχοι όταν τρώγονται σε θερμοκρασια δωματίου, κάνοντας τα συστατικά όπως κουκουνάρι, φρεσκοτριμμένο μπαχάρι και μαύρες σταφίδες να αναδεικνύονται με γοητεία. Το ειδικό ρύζι που χρησιμοποιείται για τους ντολμάδες είναι όπως πάντα αξεπέραστο και αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την σημασία όχι μόνο του καλού μάγειρα αλλά και των κατάλληλων υλικών.
Γεμιστές πιπεριές με την περίφημη Πολίτικη γέμιση που ξελογιάζει. Αν υπάρχει και συνοδεία καλού γιαουρτιού, τότε...καλά ξεμπερδέματα
Ανέφερθηκα ήδη παραπάνω στην πολυμορφία της Πολίτικης κουζίνας και στην ευκολία που διάφορα ταιριαστά υλικά συνδυάζονται με ποικίλους τρόπους. Καθώς λοιπόν η πεθερά κατέφθανε με μερικές νέες πιατέλες από την κουζίνα της, η ματιά μου κατευθύνθηκε με περιέργεια προς μία από αυτές. "Bu ne yemeği?", την ρώτησα και εκείνη στολίστηκε με ένα πλατύ χαμόγελο που ακτινοβολούσε ικανοποίηση και περηφάνια. Κοκκινιστά κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος, με αιθέρια τρυφερότητα και γεύση σαν λουκούμι που μέσα τους χωράνε όλα τα μπαχάρια της Ανατολής μα με εκείνα δίχως την διάθεση να προκαλέσουν υπερβολή. Τυλιγμένα σαν πραλίνα με φλούδες μελιτζάνας, που μοιάζει να προστατεύει από την ξηρότητα, προσθέτωντας την δική της πικρόγλυκη γεύση καθώς μετακινείται από το ένα σημείο της γλώσσας μου στο άλλο.
Στα μέτρα της πεθεράς μου μαγειρεμένη εκδοχή του patlican kebap...και τα μυαλά στα κάγκελα
Μιάς και το σαλγκάμ είναι ένα ποτό που ταιριάζει με το κρέας, τα ανάλογα συνοδευτικά που ακολουθούν είναι το bulgur μα από ένα τραπέζι που τα έχει όλα, δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε το πιλάφι. Το ένα πικάντικο και σαγηνευτικό, το άλλο βουτηράτο και ονειρεμένο.
Επειδή η επιλογή ανάμεσα σε λόφους bulgur...
...και βουνά από πιλάφι είναι δύσκολη. Εγώ διαλέγω πάντα και τα δύο
Ακόμη ένα πιάτο από το Πολίτικο τραπέζι μας
Ότι ξεκινά όμορφα οφείλει να τελειώνει και έτσι. Κάθε φορά είμαι λίγο περίεργος για το επιδόρπιο και ένα από αγαπημένα μου γλυκίσματα αυτή την εποχή είναι ο ασουρές. Ήταν σαν η πεθερά μου να είχε διαβάσει την σκέψη μου και φρόντισε να με γλυκάνει με το προαιώνιο και πολυπολιτισμικό αυτό έδεσμα.
Aşure. Ένα γλύκισμα που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, συναντά τους θρύλους και αγγίζει πολλούς πολιτισμούς
Μπορεί το οικογενειακό μας τραπέζι να διαφοροποιείται κάθε φορά, τόσο στην ποικιλία όσο και στις ανθρώπινες σχέσεις. Οι λιχουδιές, οι γεύσεις και τα μεζεδάκια ακολουθούν τον εποχιακό ρυθμό και εμείς με την σειρά μας το συνοδεύουμε πότε με αστεία, γέλια και χαρές και πότε με σοβαρές συζητήσεις και περισυλλογισμούς. Δύο πράγματα όμως δεν αλλάζουν ποτέ. Η αμοιβαία αγάπη και η συντροφιά των ανακουφιστικών αεριούχων ποτών.
Αχώριστη συντροφιά μετά από κάθε Πολίτικο φαγοπότι. Καλή χώνεψη!

31 σχόλια:

  1. Χρήστος Ι. Δρούγκας - Ναύπλιον10 Νοεμβρίου, 2013 19:30

    Τό παράκανα με τόσα πιάτα !!
    Ζητείται , ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ , μία σόδα.
    ΜΙΑ ΣΟΔΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία σόδα δεν είναι αρκετή Χρήστο μου..η αγαπημένη μου πάντως είναι η Niğde, σκέτη απόλαυση με την ιδιαίτερη γεύση της.
      Να είσαι πάντα καλά, Θοδωρής

      Διαγραφή
  2. Τι μας έκανες απόψε, Θοδωρή;;;; Τι ωραίες εικόνες; Τι μυρωδιές; Μου τρέχουν τα σάλια κι εγώ από πίσω τους να τα μαζεύω...
    Χρυσοχέρα η πεθερά, τυχερός είσαι! Να της μεταβιβάσεις τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές να είναι πάντα καλά και να μαγειρεύει έτσι υπέροχα!!!
    Από αύριο ξεκινάω δίαιτα, να χάσω καμιά δεκαριά κιλά, να έχω χώρο για τις κραιπάλες στην Πόλη τον Ιανουάριο!!!
    Καλό βράδυ, τα ξαναλέμε, Θοδωρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαράκι και χαιρετισμούς στο Περιστέρι.
      Είτε ξεκινήσεις δίαιτα, είτε δεν ξεκινήσεις, οι κραιπάλες στην Πόλη είναι σίγουρες. Το ευχάριστο είναι πως θα έρθεις αποφασισμένη να τις απολαύσεις!
      Να είσαι καλά και τα ξαναλέμε σύντομα.
      Φιλιά, Θοδωρής

      Διαγραφή
  3. Τι υπεροχα εδεσματα! Γεια στα χερια της πεθερας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θοδωρή καλή εβδομάδα.
    Μας συγκίνησες πάλι. Το μαντί ήταν και μένα το αγαπημένο φαγήτο απο τα χεράκια της πεθεράς μου.
    Μοναδική γεύση, Αρμένισα γαρ, το εφτιάχνε μοναδικά νόστιμο. Ξέρεις, νομίζω ότι τα φαγητά της πεθεράς σου όπως και της δικής είναι τόσο νόστιμα γιατί είναι μαγειρεμένα με πολλή αγάπη. Την αγάπη δεν την χορταίνουμε ποτέ και η γεύση της είναι μοναδική για όλους αρκεί να μπορούμε να την αναγνωρίσουμε...
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι το μυστικό για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα στην κουζίνα. Αγάπη και σεβασμός τόσο στα προιόντα τόσο ως προς τα πρόσωπα που απευθύνεται το φαγητό. Τα υπόλοιπα έρχονται δεύτερα.
      Να είσαι καλά και εσύ και ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  5. Υπέροχη ατμόσφαιρα,μου θύμισες Λωξαντρα,στείλε καμμιά συνταγή της πεθερουλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μαρία. Για συνταγές λίγο δύσκολο...η πεθερά είναι δύσκολη στο να δίνει τα μυστικά της. Αν και ίσως την πείσω διότι η ανταπόκρισή σας την έχει ξετρελάνει ανεπάντεχα.
      Θα δούμε λοιπόν...Καλό βράδυ
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι σίγουρος πως θα πεις ότι η πεθερά σου δεν ¨πιάνεται¨, αλλά δοκίμασε και μία ανάρτηση να μαγειρέψετε μαζί. Δυστυχώς εμείς φάγαμε μόνο με τα μάτια! Να είσαι γερός να χαίρεσαι τέτοια τραπεζώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημητρή μου....για ακόμη μια φορά η ιδέα σου είναι πολύ καλή. Το έχω ήδη σκεφτεί αλλά τώρα μου το έβαλες ακόμη περισσότερο στον νού. Θα κάνω τις προετοιμασίες και θα γίνει το "ντουέτο".
      Να είσαι καλά φίλε μου και σε ευχαριστώ για την παρέα και την επικοινωνία

      Διαγραφή
  8. ΑΧ ΘΟΔΩΡΕ ΜΕ ΤΟ PATLICAN KEBAP ΜΕ ΤΡΕΛΑΙΝΕΙΣ
    ΧΑΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Θοδωρή, η ανάρτησή σου -εκτός από σάλια- με γέμισε κι ερωτηματικά!!!

    1. Εμείς τώρα τί κάνουμε;
    2. Μήπως δίνει μαθήματα η πεθερά σου;
    3, Πόσο πάει το μάθημα (για προχωρημένους);
    4. Δέχεται να με ταΐσει επί πληρωμή; ΄Απαξ; Πολλάκις;
    5. Πόσα θέλει για ένα τέτοιο γεύμα;
    6. Μήπως την νοικιάζεις/ετε;
    7. Πόσο πάει το μίσθωμα με τη μέρα; τη βδομάδα; το 15νθήμερο; το μήνα;
    8. Ταξιδεύει στο εξωτερικό;
    9. Μπορείς να της πεις, σωστά, εκ μέρους μου "Elinizde sağlık" (υποψιάζομαι ότι δεν είναι απόλυτα σωστό) :)
    10. Μπορείς να μου πεις, δεν μας λυπάσαι καθόλου;

    Ε.-

    ΄Εχω τις απαντήσεις αλλά περιμένω και τις δικές σου.
    Φίλησέ της τα χεράκια εκ μέρους μου

    Σημ.: σ΄αγαπάει πάρα πολύ - φαίνεται

    Είπα να σε ρωτήσω κι αν την παντρεύεις, αλλά είπα ν΄αποφύγω το διπλωματικό επεισόδιο :)))

    ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ







    ΄Ετσι μου ΄ρθε να σου πω.... "την παντρεύεις την πεθερά σου;" αλλά είπα ν΄αποφύγω το διπλωματικό επεισόδιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου θα μεταβιβάσω τα ερωτήματά σου και αναμένουμε απαντήσεις. Αν και την έχουν πιάσει κάπως οι ντροπές από όταν έμαθε οτι έγιναν γύρω στις 1500 επισκέψεις στα ΧΑΜΠΕΡΙΑ σήμερα! Από αύριο θα ξαναθέσω τις ερωτήσεις. Χαχα.
      Καλό βράδυ και ευχαριστώ για τις αναγνώσεις και την επικοινωνία.
      Χαιρετισμούς, Θοδωρής

      Διαγραφή
  10. Θοδωρη, εκπλυκτικο το τραπεζι της πεθερας σου. Ολα φαινοντε μαγειρεμενα με πολυ αγαπη. Το πιλαφι μοιαζει σαν το αρμενικο πιλαφι με μικρους γοφκαδες, ειναι ετσι? Το αşure τι γλυκο ειναι? σερβιρεται κρυο?
    Και το μαντι...Καλη χωνεψη και υγεια στη πεθερα σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μάρθα μου και χαιρετισμούς στο Σικάγο!
      Ο ασουρές είναι ένα γλύκο που μοιάζει με παχύρευστο χυλό και έχει σαν βασικό συστατικό το σιτάρι και τρώγεται κρύο. Υπάρχουν δεκάδες εναλλαγές στα υλικά που περιέχονται στον Ασουρέ. Σουσάμι, ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα και φουντούκια, φρούτα όπως ρόδι, σταφίδες, μερικά μπαχαρικά, πετιμέζι, ζάχαρη και ότι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί η μαγειρική φαντασία.
      Συναντάται τόσο στην χριστιανική όσο και στην μουσουλμανική αλλά και στην εβραική παράδοση.

      Το μάντι...θα έλεγα με λίγες μόνο λέξεις οτι είναι η τουρκική εκδοχή του ravioli. Συνήθως η γέμισή του αποτελείται από κρέας και συνοδεύεται από γιαούρτι με σκόρδο και μερικά μπαχαρικά.

      Να είσαι καλά και πάρα πολλούς φιλικούς χαιρετισμούς.
      Χαρά μου που επικοινωνούμε. Θοδωρής

      Διαγραφή
    2. Δεν γνωρίζω τη συνταγή της πεθεράς του Θόδωρου, αλλά γίνεται από το ζωμό καλά βρασμένου
      σταριού [ μέχρι να χυλώσει]. Σουρώνεται για να φύγουν οι φλούδες και προστίθεται λίγη ζάχαρη
      και λίγη κανέλλα [ σκόνη ]. Στη συνέχεια τοποθετειται σε μπωλ και προστίθενται τα υπόλοιπα
      στην επιφάνεια του περιεχομένου. Διατηρείται στο ψυγείο
      ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πιθανόν να χρειασθεί ΛΙΓΟ κορν-φλάουερ, άν δε βράσει καλά το στάρι. Πρέπει,
      οταν κρυώσει, να είναι στην κατάσταση του ριζόγαλου
      Μια καλή ιδέα για τα της επιφανείας του ασουρέ. Στήν άκρη [γύρω από το χείλος του
      ===================================
      μπώλ] σχηματίζουμε ένα κύκλο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ένα κύκλο με ρώγες ροδιού.
      Μέσα από τούς κυκλους δημιουργούμε - με τρίμματα καρύδας, όχι καρυδιού - έναν σταυρό
      και στά 4 τρίγωνα τοποθετούμε μικρά κομμάτια αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπων
      της αρεσκείας μας. Π.Χ. καρύδια, φουντούκια, πράσινα φυστίκια, αμύγδαλα, βερύκκοκο,
      δαμάσκηνα και κάποιο από τα εσπεριδοειδή για άρωμα της γεύσης. Καλόν είναι [ οπτικά ]
      κάθε τρίγωνο να περιέχει ένα είδος Δηλ.[ 2 τρίγωνα με ξηρούς καρπούς & 2 με φρούτα.]
      ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ !!!

      ΔΗΛΩΣΗ ;Δεν είμαι ζαχαροπλάστης. Απλώς λατρεύω τό Ασουρέ επειδή είναι νόστιμο ,
      υγιεινό και νηστήσιμο γλυκό. Έχω καταναλώσει πάρα πολλά στα πολλά μου ταξίδια
      και ότι περιέγραψα είναι απ' ότι είδα και έμαθα στα ζαχαροπλαστεία της ΠΟΛΗΣ,
      τα οποία - σημειωτέον - ανεξαρτήταως κλάσεως φτιάχνουν εξαιρετικόν Ασουρέ.

      Διαγραφή
    3. Είδες Μάρθα μου; Ήρθαν οι απαντήσεις αλλά και οι συνταγές με πολύ μεράκι αλλά και μερακλίδικο τρόπο σερβιρίσματος. Σειρά σου τώρα να το δοκιμάσεις και εσύ στην δική σου κουζίνα.
      Πολλούς χαιρετισμούς και πάλι. Σας αφήνω και πάω...για έναν Ασουρέ

      Διαγραφή
    4. Αγαπητή MarthaD
      Όταν έγραφα το σχόλιό μου - φαίνεται - πώς έγραφε και ο Θοδωρής
      δικό του σχόλιο, αφού όταν άρχισα δεν είχε αναρτηθεί η συνταγή του.
      Θέλησα να τον προλάβω, αλλά .......την πάτησα !!!!!!

      Διαγραφή
  11. Εν αναμονή,

    Ερώτηση 11. Μήπως αι συνταγαί είναι προς πώληση; Κατσ παρά το τεμάχιο; :)))

    Καλημέρες πολλές

    Ε.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μόλις γύρισα από τη δουλειά και δεν ήθελα να φάω παρά δύο τοστ με σκέτο τυρί. Ευτυχώς που τα είχα φάει πριν διαβάσω την ανάρτησή σου.
    Έχω μόνο μία ερώτηση: ανύπαντρη αδερφή έχει η γυναίκα σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τελικά πολλές προτάσεις για πεθερά και κουνιάδα..χαχα...που να βάλουν και τα δυνατά τους δηλαδή. Ουρά η πελατεία για ενοικίαση executive μαγείρισας!
    Θα τις προτείνω να μαζευτούμε σε μία κουζίνα όλοι μαζί και να αρχίσουμε μαγειρική πανδαισία. Πάντως εγώ είμαι ήδη ο μόνος αποκαταστημένος και αδιαπραγμάτευτος από την σύζηγο..
    Καλό απόγευμα σε όλους φίλοι μου
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θοδωρη γεια παλι μας εξεπληξες με την κουζινα τις πεθερας καλοπερνας με τοσα φανταστικα φαγητα και ωραια παρεα πισρευω να εχης παρη κιλα αλλα θα βγης στα στενα τις Πολης για μια νεα αναρτηση και με την πεζοπορια θα τα χασης με αυτα τα φαγητα επρεπε να ειχες και κρασι ΝΕΜΕΑΣ και το BOZCAADA καλο ειναι καλο βραδυ ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΕΜΕΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μιχάλη. Όντως λίγα παραπανήσια κιλά τα έχω. Ευτυχώς ξεκίνησα νηστεία και ως τα Χριστούγεννα θέλω να πιστεύω οτι θα έχω επανέλθει στην ιδανική κατάσταση.
      Όσο για το κρασάκι, ευχαρίστως να το πιούμε κάποια στιγμή που θα βρεθώ κατά τα μέρη σου.
      Καλό βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς στην Νεμέα.

      Διαγραφή
  15. Και η δικιά μου πεθερά με κάνει μαντι, αλλά αυτα που έφαγες εσύ οφείλω να ομολογήσω ότι φαίνονται νοστιμότερα....!! Μου τρεχαν τα σαλια ρε Θοδωρή. Άρχισε και η νηστεία τώρα...Δεν πειράζει μετά τις γιορτές θα τα ξαναγευτούμε, αλλά στειλε και καμμια συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιώργο μου. Επείδη από ότι θυμάμαι είσαι και εσύ σε περίοδο νηστείας, δεν θα σε "κολάσω" άλλο με μαγειρικά.
      Θα χαρώ μετά τις γιορτές να βρεθούμε στην Πόλη, να τα πούμε από κοντά και γιατί όχι...να σου αποκαλύψω και μερικές συνταγές και λεπτομέριες.
      Να είσαι καλά και ευχαριστώ για την επικοινωνία.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  16. Τί ἀνάρτηση εἶναι πάλι αὐτή! Χριστέ μου...

    Νῖκος

    ΥΓ. Στεῖλε μου τὴν συνταγὴ μὲ τὸ τυλιγμένο μοσχαράκι μὲ μελιτζάνα. Γρρρήήήγοραααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Νίκο και πάνω που αναρωτιώμουν ότι έχω καιρό να έχω νέα σου.
      Το μοσχαράκι με την μελιτζάνα ήταν πραγματικά ονειρεμένο και ακόμα φαντάζομαι την γλύκα του στο στόμα. Βέβαια στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η συναγή αλλά καθοριστικό στοιχείο είναι η μαεστρία του μάγειρα. Άρα....δεν είσαι για σημειώσεις αλλά για τραπέζωμα στο σπίτι.
      Πολλούς χαιρετισμούς στα Γρεβενά και χάρηκα πολύ που σε διάβασα.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  17. οπωσδήποτε συνταγές... σιγά μη δε σου πει έστω και κάτι... (βάλε, αν μπορείς, και το σαγλάμ. κρίμα να γίνεται σπιτικό και να κυκλοφορεί στα μαγαζιά της Πόλης το έτοιμο με τόσα συντηρητικά). Περιμένουμε! Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή