Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Οι κολώνες της Πόλης

You will be redirected to the new page in

seconds
Κολώνες στην Πόλη υπάρχουν άπειρες και μάλιστα πολλών λογιών. Είναι η πορεία και η θέση της Πόλης μέσα στον χρόνο και την ιστορία και είναι τόσοι πολλοί οι ''μνηστήρες'' της, που είναι φυσικό να βρίσκονται παντού στοιχεία διαφορετικών επιρροών.
Είναι ίσως μοναδικό προνόμιο αυτού του τόπου να αφομοιώνει κάθε τι διαφορετικό. Έθνη, παραδόσεις και θρησκείες συγκρούστηκαν μα παράλληλα αλληλοεπιδράστηκαν και αφομοιώθηκαν μεταξύ τους.
Έτσι λοιπόν να μην ξαφνιαστείτε καθόλου αντικρίζοντας κίονες, στήλες, οβελίσκους, μιναρέδες και οτι άλλο μπορεί να προκύψει, να στέκουν το ένα δίπλα στο άλλο.
Ο οβελίσκος του Θεοδόσιου

Περίεργο να αντικρίζει κανείς αιγυπτιακούς οβελίσκους στο κέντρο της Πόλης. Εντυπωσιακό και το ύψος του που φτάνει σχεδόν τα 20 μέτρα αν και πιστεύεται πως ξεπερνούσε τα 30 μέτρα και βάρος άνω των 400 τόνων. Στην βάση του υπάρχουν ανάγλυφα που απεικονίζουν τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο και που αποτελούν ρωμαική επιρροή.
Λίγα μόλις βήματα πιο πέρα υπάρχει ο κίονας των Όφεων. Μεταφέρθηκε απο τους Δελφούς και απεικονίζει 3 πύθωνες ενωμένους σαν στήλη και στην κορυφή ενώνονταν τα κεφάλια τους, κάτι που δυστυχώς δεν διασώζεται ολόκληρο. Το υλικό της στήλης αυτής προέρχεται απο τις λιωμένες ασπίδες των Ελλήνων από την νικηφόρα μάχη των Πλαταιών ενάντια στους Πέρσες! Δωρεά στο Μαντείο των Δελφών από 31 πόλεις της Ελλάδας.
Αν είχαν μιλιά αυτές οι ασπίδες....τι θα μπορούσαν να μας πούν άραγε για όλα όσα αντίκρισαν και όλους αυτούς του ιερούς τόπους που έχουν βρεθεί.....;
Ο κίονας των Φιδιών
Φυσικά δεν θα γίνονταν να μην αναφέρω και την στήλη του Κωνσταντίνου, το σημείο μηδέν της βυζαντινής Πόλης και Αυτοκρατορίας.
Κατασκευάστηκε για τα εγκαίνια της Πόλης ως πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας και στην κορυφή της απεικόνιζε τον Μέγα Κωνσταντίνο ως Απόλλωνα. Έπειτα από καταστροφή σε μία καταιγίδα, την θέση του αγάλματος πήρε ένας σταυρός που και αυτός με την σειρά του αφαιρέθηκε με την Άλωση από τους Οθωμανούς. Μέτα λοιπόν από τις πολλές επιβαρύνσεις και πυρκαγιές πήρε το σημερινό χρώμα με τα μεταλικά στηρίγματα.
Η κολώνα του Κωνσταντίνου
Φυσικά κάθε γωνιά στην Πόλη έχει και τους μύθους της. Είπαμε....η Πόλη είναι μυθική! Ο μύθος λοιπόν θέλει την κολώνα του Κωνσταντίνου να κρύβει ιερά κειμήλια του Χριστιανισμού. Η αρχική βάση της κολώνας βρίσκεται 3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και όπως λέγεται εκεί βρίσκονται πολλά αντικέιμενα μεταξύ αυτών χώμα από τον τάφο του Ιησού καθώς και καρφιά και τμήματα απο τον Σταυρό του μαρτυρίου.
Μουσουλμανικοί μιναρέδες και αιγυπτιακοί οβελίσκοι...σαν κοντινοί συγγενείς
Με τον καιρό έκανα την σύνδεση στο μυαλό μου. Κολώνες, οβελίσκοι, μιναρέδες, κίονες, στήλες...όλα μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους ...όλα αυτά έχουν κοινά στοιχεία και κοινούς συμβολισμούς.
Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η προσύλωσή τους στην αρχές της ιερής γεωμετρίας. Επίσης κοινός είναι και ο συμβολισμός τους. Στην ουσία είναι ένας κατακόρυφος άξονας, ένας άξονας του κόσμου που διαχωρίζει αλλά και ενώνει τον ουρανό με την γή, το πνευματικό με το υλικό. Κάτι σαν ομφάλιος λώρος. Φαίνεται περισσότερο ξεκάθαρα και στο ότι συνήθως είναι ψηλότεροι απο τους ίδιους τους ναούς. Γερά στερεωμένοι στην γη μα και πανύψηλοι, είναι το πρώτο και τελευταίο πράγμα που συναντούν οι ακτίνες του ηλίου στην ανατολή και στην δύση του.
Είναι πράγματι υπέροχο το πόσο πολλά μπορεί να συναντήσει, να γνωρίσει και να μάθει κανείς απο την Πόλη. Κάθε μέρα με κάνει όλο και καλύτερο και η Πόλη με καλεί καθημερινά κοντά της να γνωριστούμε όλο και καλύτερα.

5 σχόλια:

  1. ΜΙΚΡΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΗ ΓΗ
    ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΜΕΓΑΛΑ
    ΚΑΙ ΔΕ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ
    ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝΕ ΜΙΑ ΣΚΑΛΑ.....

    ...αφιερωμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μικρό πικρό κι ερωτικό
    απόψε το τραγούδι
    παραπονάκι θα το πω
    ψυχής ξεπεταρούδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως που είχε ξεφύγει το μπλογκ σου; Καλή συνέχεια, καλή διαμονή και να περνάς υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΩΡΑΙΑ Η ΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΟΝΕΣ ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΥΜΟΜΟΥΝ ΤΙ ΕΙΧΕ ΕΙΠΩΘΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΕΙ!, ΑΥΤΌΣ ΜΕ ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΦΟΒΕΡΟ! ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΟΤΕ, ΝΟΙΩΘΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΟ ΑΠΟΚΟΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΞΟΙΚΕΙΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ... ΗΤΑΝ ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ... ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ, ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά για το σχόλιο και για τα καλά λόγια.
      Γεγονός είναι ότι είμαστε αποκομμένοι από πολλούς τομείς της ιστορίας,κουλτούρας,Παιδείας και άλλων σημαντικών τομέων. Εύχομαι να ξαναδιαβάσω σχόλια σου και παρατηρήσεις σου.
      Θοδωρής

      Διαγραφή