Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η Κερκόπορτα της Πόλης

You will be redirected to the new page in

seconds
Με σύμμαχο την ηλιόλουστη μέρα ξεχύθηκα στα στενά της Πόλης και έγινα για άλλη μια φορά ένα με αυτήν. Σήμερα είχα την επιθυμία να βρεθώ σε ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος και να ακροβατήσω μεταξύ θρύλου και πραγματικότητας. Στην Κερκόπορτα της Πόλης.
Όλοι μας έχουμε ακούσει για την μικρή πύλη, την Κερκόπορτα, που για κάποιο ανεξήγητο λόγο έμεινε αφύλαχτη και που ήταν το σημείο όπου άρχισε η Άλωση της Πόλης. Είναι άραγε ένας από τους πολλούς θρύλους της Πόλης ή μία πραγματική τοποθεσία;
Μετά από αυτήν την μέρα είμαι πεπεισμένος πώς η Κερκόπορτα του θρύλου είναι πράγματι εδώ και κάνει την Πόλη και την ιστορία της ακόμα πιο πλούσια.
Η Κερκόπορτα της Πόλης

Έπειτα από λίγη έρευνα, αρκετό περπάτημα και ίσως πολύ τύχη έφτασα στην πύλη που άλλαξε τον ρού της ιστορίας. Ο χώρος δεν έχει καμία αναφορά στο παρελθόν και μόνον αρκετά παμπάλαια μνήματα και ένας τάφος ενός μουσουλμάνου πνευματικού ηγέτη, προσδίδουν κάποια ιδιαιτερότητα στο μέρος.
Έχουν και οι μουσουλμάνοι τους αγίους τους
Η Κερκόπορτα από την εσωτερική πλευρά
Ταξίδεψα στον χρόνο και είδα γύρω μου τους γενίτσαρους να εισβάλουν απο την αφύλαχτη πύλη, τους βυζαντινούς να προσπαθούν να αντισταθούν και να ακολουθούν φονικές μάχες. Έκλεισα τα μάτια και άκουσα τον ήχο από τα σπαθιά των πολεμιστών, τα ουρλιαχτά, τους θρήνους, το....η Πόλις εάλω....
Αχ, αυτά τα ταξίδια του μυαλού μου είναι πάντα τόσο έντονα.
Γίνομαι ένα με τον θρύλο, προτάσοντας τα στήθια μου στην είσοδο της Κερκόπορτας
Τα ιστορικά γεγονότα έχουν πάντα αρκετές πλευρές προσέγγισης. Ανάλογα από ποιά πτυχή τα εξετάσει κανείς, βγάζει και τα αντίστοιχα διαφορετικά συμπεράσματα. Αυτό όμως που δε μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι η ιδιαιτερότητα αυτού του τόπου. Η ιδιαιτερότητα της Πόλης. Της Πόλης της καρδιάς μου.

10 σχόλια:

  1. μπορεις να αναφερεις σε ποια περιοχη της πολης βρισκεται η κερκοπορτα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαρίστως να σου δώσω πληροφορίες.Γράψε μου ένα e-mail με ότι ερωτήσεις έχεις και θα σου στείλω πληροφορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα ....συνάδελφε blogger , μπράβο έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά , κι έμενα με έχει μαγέψει η Πόλη την οποία έχω επισκεφτεί 4 φόρες. Θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με την Κερκόπορτα σε πιο σημείο βρίσκεται και πως μπορούμε να πάμε μέχρι εκεί χρησιμοποιώντας τις δημόσιες συγκοινωνίες ; Σε ευχαριστώ stharpas@yahoo.gr


    Μπορείς να μας επισκεφτείς και στις παρακάτω διευθύνσεις μου στο Internet :

    Site
    http://www.stharpas.com/

    Blogs
    http://newharpas.blogspot.com/
    http://harpasblog.blogspot.com/
    http://epsilonharpas.blogspot.com/
    http://stigmesevohias.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η εικονιζόμενη πύλη δεν είναι η κερκόπορτα, αλλά ταυτίζεται με τη βυζαντινή πύλη της Καλιγαρίας.Η κερκόπορτα αν τη ζητούσαμε, ίσως να εντοπίζαμε λίγα ερείπια της, δίπλα στο παλάτι του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου.Είναι το λεγόμενο Τεκφούρ Σαραϊ, όπως το αποκαλούν οι Τούρκοι σήμερα.Δυστυχώς η εικόνα που είχα σε πρόσφατη επισκεψή μου,ήταν μη ενθαρρυντική.Δεν έχουν μείνει και πολλά πράγματα.Οι Τούρκοι ξεναγοί, προς τέρψη των Ελλήνων τουριστών δείχνουν την πύλη της καλιγαρίας, ως κερκόπορτα.Μια ματιά σε ένα μεσαιωνικό χάρτη της πόλης, σου δίνει εικόνα για το που περίπου βρίσκονταν η κερκόπορτα.Σίγουρα όχι στο σημείο της φωτογραφίας.Χωρίς να θέλω να προσβάλω, αυτόν που ανέβασε την παραπάνω φωτογραφία, θα ήθελα να συμπληρώσω οτι το ταφικό οθωμανικό μνημείο που βρίσκεται σχεδόν κολλητά με την πύλη, σε σημείο να στραβώνει ο δρόμος (εξού και η ονομασία της "στραβή πύλη" στα τουρκικά) είναι του Χαζρέτ Χαφίζ,συντρόφου του προφήτη Μωάμεθ, που σκοτώθηκε σε αυτό το σημείο, από τους υπερασπιστές της πόλης κατά την πρώτη πολιορκία της από τους Άραβες.Να αναφέρω οτι στην συγκεκριμένη πύλη ο στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, Γεώργιος Σφραντζής,είδε τελευταία φορά ζωντανό τον αυτοκράτορα, το βράδυ της 28ης Μαϊου 1453.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ φίλε μου ,μα δυστυχώς ανώνυμε,αναγνώστη.Κάθε σχόλιο είναι καλοδεχούμενο.Με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναβρεθώ κατα'κει και θα προσπαθήσω να ξαναγράψω κάτι για το θέμα.Να 'σαι καλά για την παρακολούθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα,το όνομα μου είναι Ευστάθιος και είμαι ο ανώνυμος που έγραψε την 01 Μάϊου 2012 στις 03:00.Ήθελα να τονίσω οτι το σχόλιο μου τότε, ήταν αφενός καλοπροαίρετο,αφετέρου ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις πληροφορίες.Ήταν η αγάπη μου για την πόλη και το Βυζάντιο που με έχουν κάνει να ασχοληθώ με τη μελέτη της ιστορίας της πόλης!Να εμβαθύνω στις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής της πόλης, στις ζωές των πρωταγωνιστών της.Όλοι όσοι αγαπούμε τη πόλη, πρέπει να την επισκεπτόμαστε συχνά και να ιχνηλατούμε τα βυζαντινά της σημάδια.Βέβαια και οι Οθωμανοί έχουν αφήσει το σημάδι τους στην πόλη αυτή.Ίσως την έχουν λατρέψει, όπως και εμείς.Για εμάς όμως τους Έλληνες, η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη.Κατά την επίσκεψή σας λοιπόν, μην αμελήσετε να δείτε τη μονή της χώρας και τη μονή της παμμακαρίστου με τα υπέροχα σωζόμενα ψηφιδωτά!Είναι εικόνες από μια άλλη εποχή,πιο αληθινή αλλά και σίγουρα πιο σκληρή.Τέτοια ψηφιδωτά σπανίζουν στις βυζαντινές εκκλησίες του ελλαδικού χώρου.Διαβάζοντας επίσης ενα πολύ όμορφο σχόλιο σου, για τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΧΙ τον Παλαιολόγο, δε μπορώ να μην προσθέσω, οτι ο αυτοκράτορας δυστυχώς είχε την τύχη,όλων όσων σκοτώθηκαν κατά την πολιορκία.Οι Τούρκοι έριξαν τα άψυχα σώματα τους στο βόσπορο.Αυτός ο ήρωας δυστυχώς δεν είχε ούτε το ελάχιστο, μία αξιοπρεπή ταφή.Άλλά είπαμε οι εποχές τότε ήταν σκληρές και τις περισσότερες φορές άδικες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μου Ευστάθιε,φυσικά τα σχόλια σου είναι πάντα καλοδεχούμενα και χαίρομαι για κάθε ένα απ'αυτά.Εγώ είμαι απλά ένας αγαπητικός της Πόλης που απλά περιγράφω στιγμές της καθημερινότητας μου.
    Να'σαι καλά με πολλούς χαιρετισμούς.
    Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι εγώ blogger και λάτρις της Πόλης, μόλις σε ανακάλυψα και σε διαβάζω.
    Αλλά
    την ίδια απορία έχω.
    Παρακαλώ δώσε μας χάρτη ή μια ονομασία στα τουρκικά να ξέρουμε πού θα τη βρούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις διάβασα το σχόλιο του Ευστάθιου που απαντά στην ερώτησή μου. Ευχαριστώ.
      (Και απαντώ κι εγώ σ' εκείνον πως όχι 'ίσως', κι οι Οθωμανοί τη λάτρεψαν, 'οπως κι οι Άραβες κι οι Ευρωπαίοι..)

      Διαγραφή
    2. Δάφνη μου με πρόλαβες με το δεύτερο σχόλιο σου.
      Όταν βρέθηκα εκεί πίστεψα κι εγώ πως πρόκειται για την θρυλική Κερκόπορτα.
      Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τον φίλο Στάθη.Οι γνώσεις του είναι εμφανές πως είναι σπουδαίες.
      Παρ'όλα αυτά η ανάρτηση αυτή δεν χάνει σε αξία.Μέσα από την περιήγησή μου και την αναζήτηση ήταν σαν να την βρήκα.
      Και επειδή η αυθεντική δεν υπάρχει πιά,τουλάχιστον μέσα από την πύλη της Καλιγαρίας πήραμε όλοι μας μιά εικόνα του για το πως θα έμοιαζε η πύλη απ΄όπου ξεκίνησε η Άλωση της Πόλης.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και την ανάγνωση και εύχομαι να τα ξαναπούμε.
      Φιλιά και καλό σου κυριακάτικο απόγευμα.
      Θοδωρής

      Διαγραφή