Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Τα μεζεδάκια της πεθεράς

You will be redirected to the new page in

seconds
Το να προσπαθήσει να μιλήσει κανείς για την πεθερά του είναι κάποιες φορές μια ''λεπτή'' και ίσως δύσκολη υπόθεση. Όταν μάλιστα τυγχάνει να είναι και τουρκάλα τότε τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν ακόμα δυσκολότερα. Είναι η διαχρονική φήμη και η ΄΄ικανότητα΄΄ της τουρκάλας πεθεράς να βάζει τα ζευγάρια σε δοκιμασίες και να προσθέτει μεγάλες δόσεις αλατοπίπερου στην καθημερινότητα του ανδρόγυνου. Ορισμένες φορές μάλιστα οι δόσεις είναι τόσο μεγάλες που το πιάτο, δηλαδή η συζυγική ζωή πάει απευθείας στον κάδο με τα σκουπίδια.
Ευτυχώς στην δική μου ζωή είναι όλα διαφορετικά. Βρήκα την χρυσή τομή ανάμεσα σε σεβασμό, αγάπη μα και κατάλληλη διπλωματία και δυναμισμό. Η Kaynana μου δηλ. η πεθερά μου φαίνεται πως εκτιμά σε εμένα εκτός των άλλων αυτές τις ικανότητες μου μα και τον τρόπο που την χειρίζομαι και όσες φορές την επισκέπτομαι το αποδεικνύει με την περιποίησή της. Εξυπακούεται ότι η περιποίηση αυτή περιλαμβάνει και φαγητό......πολύ φαγητό. Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά με έναν μέγα γευσιγνώστη γαμπρό;;;
Πρωινό δε κάνω ποτέ μα αν πρόκειται για Sucuklu Yumurta ενδίδω αμέσως
Σε πρωινές επισκέψεις με καλομαθαίνει με Sucuklu yumurta. Το τουρκικό λουκάνικο είναι η αδυναμία μου και το έχω εντάξει ήδη σε πολλές απίθανες δικές μου συνταγές. Και φυσικά δεν έχω γνωρίσει ως τώρα κάποιον που να αντιπαθεί την ''γεμάτη'' και πικάντικη γεύση του.
Για τις μεσημεριανές ώρες λαχταριστοί Πολίτικοι γιαπράκ-σαρμάδες με συνοδεία μπυρίτσας
Sigara böreğı....και τα μυαλά στα κάγκελα

Επίσκεψη δίχως φαγητό θεωρείται απαράδεκτο για τα δεδομένα της. Θυμάμαι την πρώτη φορά που την γνώρισα, το μεγάλο της άγχος γιατί δεν πρόλαβε να μαγειρέψει κάτι ιδιαίτερο. Έλα όμως που οι ''ιδιαιτερότητες'' κρύβονται τις περισσότερες φορές σε απλοικά πράγματα που περιλαμβάνουν μεράκι.
Δωσ'μου λαδερό φαγητό και παρ'μου την ψυχή
Λίγο πριν την τελευταία επίσκεψη, της είχα εκμυστηρευτεί την αγάπη μου για αγκινάρες και κουκιά. Σαν έμπειρη Πολίτικη μαγείρισα τόλμησε έναν συνδυασμό που πολλοί επαγγελματίες της κουζίνας θα δείλιασαν να πειραματιστούν. Το αποτέλεσμα θαυμάσιο και δυστυχώς για εσάς μα ευτυχώς για μένα, το προνόμιο της απόλαυσης ήταν μόνο δικό μου.
Πάντρεμα αγκινάρας με κουκιά. Η πεθερά ξέρει να με εκπλήσει με δύσκολους και τολμηρούς συνδυασμούς
Λόφοι απο Gavurdağı salatası. Δροσιστική σαλάτα ιδανική για τις καλοκαιρινές μέρες και νύχτες
Η μαγειρική είναι για τις Πολίτισες μαγείρισες ανταγωνιστική, με την καλή έννοια βέβαια. Όταν συναντιούνται οι γειτόνισσες μεταξύ τους στο κήπο, αποζητώντας λίγη δροσιά μα και δόσεις κουτσομπολιού, η κάθεμια φέρνει και από μια λιχουδιά. Η περιέργειά τους για εμένα είναι μεγάλη, επομένως όταν βρίσκομαι εκεί,με καλούν πάντα στο πηγαδάκι τους. Είμαι τυχερούλης γιατί εκτός από τα μεζεδάκια της πεθεράς, δοκιμάζω και αυτά των φιλενάδων της!
Βουνά από Kısır υψώνονται μπροστά μου και εγώ σαν καλός ορειβάτης τα σκαλίζω με το πηρούνι μου


Μια Αρμένισσα γειτόνισσα ήρθε στην παρέα μας με το Peynirli börek να έχει βγεί μόλις τώρα απο τον φούρνο! Το τίμησα δεόντως
Αν σε όλα αυτά προσθέσω και τους γλυκούς πειρασμούς της Duygu μου με το εκμέκ της, δε μπορώ παρά να νοιώθω σαν σουλτάνος απο όλες αυτές τις περιποιήσεις.
Το ekmek kadayıfı της Duygu. Ένας σιροπιαστός πειρασμός
Το ότι τρελαίνομαι να απολαμβάνω τα απολαυστικά φαγητά της Kaynana μου και των φιλενάδων της, δεν σημαίνει οτι κι εγώ μένω πάντα άπραγος. Στα γρήγορα φοράω την μαγειρική ποδιά μου και σε τούτη την μαγειρική πανδαισία προσθέτω τα καλύτερα σουτζουκάκια της Πόλης! Αφράτα, μυρωδάτα και με ονειρεμένη γεύση που οφείλεται σε μυστικά συστατικά που προκαλούν γευστικούς οργασμούς. Όταν μάλιστα συνοδεύονται με Erişte (τουρκικά ζυμαρικά) η απόλαυση γίνεται πραγματικά απερίγραπτη.
Γιαλιστερά, αφράτα, μυρωδάτα και πεντανόστιμα, με συνοδεία βουτηρωμένων Erişte
Στον κήπο με την πεθερά και τις φίλες της. Στιγμές ξένιαστες και προπάντων γευστικές.
Είναι πάντα ιδιαίτερες τούτες οι στιγμές. Να κάθομαι σε ένα τραπέζι με τις Αρμένισσες και Τουρκάλες φίλες της πεθεράς μου και να συμπεραίνω τις διαφορές μα και τις ομοιότητες μας. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με σπιτικούς γαστρονομικούς θησαυρούς.
Πείτε μου μετά εσείς, πως γίνεται να μην απολαμβάνω τις επισκέψεις και τα μεζεδάκια της πεθεράς μου;

12 σχόλια:

  1. Καλά αυτή η ανάρτηση θα μας τρελάνει!!! Τι κάνω αμέσως κοινοποίηση (αν δεν σε πειράζει) στο facebook του ανθομέλι!!! Εχω κι εγώ πολίτισσα πεθερά και ξέρω!!! Αλλά ομολογώ πως πείνασα!!!!Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι,δε με πειράζει.Εξάλλου γι'αυτό γράφω.Για να μοιράζομαι τις απολαύσεις της Πόλης μαζί σας.

      Διαγραφή
  2. Όσο κι αν ακουστεί απίθανο...Μας έσπασες τη μύτη :))
    Τυχερέεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πές μας μόνο με ποιό από τα φαγητά. :-)
      Να γνωρίσουμε και τις προτιμήσεις σου.
      Κοιτάζοντας λιγάκι τις φωτογραφίες πιό πάνω,μάλλον αρχίζω να πείναω κι εγώ.
      Ετοιμάζονται μεταμεσονύχτιες κουταλομαχίες,μου φαίνεται.....

      Διαγραφή
  3. re megale eisai poly tyxeros.........ti na pw se zhleyw.ola ayta ta faghta ta kserei o giwrgos sthn athina;na toy pw na ftiaksei kati na pioyme kana oyzaki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε γνώρίζω τις μαγειρικές ικανότητές του.Και να μην μπορεί όμως,με λίγο ουζάκι και καλή παρέα,φτάνουν και παραφτάνουν για να περάσετε καλά.
      Ευχαριστώ για την ανάγνωση και να περνάτε καλά εκεί στην Αθήνα,όλα τα φιλαράκια.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  4. συνταγές ... και τουρκιστί. τις διαβάζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά περνάτε εσείς εκεί πέρα! Μήπως πάχυνες και λίγο, τελευταία; Είναι 7.30 το πρωί και ξαφνικά...πείνασα! Θεέ μου, τι λιχουδιές! Τι απίθανα φαγητά! Πρότεινέ μας και κανένα σάιτ με γνήσια πολίτικα φαγητά ή γράψε μας και καμμία συνταγή. Εμείς εδώ ξεροσταλιάζουμε με τα διαίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου καλημέρα.Βλέπω έχουμε κοινές αγάπες:το καλό φαγητό.
      Σελίδα στο διαδύκτιο δεν έχω να σου προτείνω,γιατί δεν κοιτάω καθόλου τέτοιες σελίδες.
      Ίσως και λόγω της δουλειά σου και της εμπειρίας μου δεν χρειάστηκε να ασχοληθώ διαδυκτιακά.
      Αν πέσει κάτι όμως στα μάτια μου,θα στο στείλω.
      Όντως λιγάκι πάχυνα,μα είμαι πάλι σε φάση που τα χάνω.
      Σε ευχαριστώ για τα σχόλια.
      Χαιρετισμούς,Θοδωρής

      Διαγραφή
  6. Μας θυμισες το εργο "Πολιτικη κουζινα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΑ ΕΙΠΕ Ο ΦΙΛΟΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΟΤΙ ΠΑΧΥΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ?ΤΟ ΤΑΡΛΑΜΠΑΣΙ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή