Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Για μεζέδες στο Νevizade

You will be redirected to the new page in

seconds
Το φαγητό στην Πόλη εκτός του ότι είναι πεντανόστιμο διαθέτει και τρομακτική ποικιλία. Η ποικιλία αυτή είναι γνώρισμα της ίδιας της Πόλης που αποτελεί συνχωνευτήρι διαφορετικών πολιτισμών και αφομοιώνει οτιδήποτε βρεθεί στην ''αγκαλιά'' της. Ο γαστρονομικός τομέας δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Σαν γευσηγνώστης αγαπώ όλα τα φαγητά, όμως η αδυναμία μου είναι οι μεζέδες. Αυτό συμβαίνει γιατί στους μεζέδες η ποικιλία των προιόντων και η εναλλαγή των γεύσεων και θερμοκρασιών είναι μία διαρκής μάθηση για τον ουρανίσκο μου και μια μακρά διαδικασία απόλαυσης. Επίσης φαίνεται ξεκάθαρα η επιρροή διαφορετικών παραδόσεων, κυρίως της ελληνικής με την αρμένικη που με την σειρά τους σμίγουν αρμονικά με την τουρκική. Στους μεζέδες το φαγητό αποκτά άλλη ιδιαιτερότητα μιάς και δεν αρκείται στο να γεμίσει απλά το στομάχι, μα παράλληλα αναδεικνύει συντροφικότητα, μεράκι και κάνει τις ματιές των ανθρώπων να ''αγκαλιάζονται'' μεταξύ τους.
Όταν επιθυμώ λοιπόν να μαγευτώ από Πολίτικους μεζέδες, ο δρόμος με κατευθύνει σχεδόν πάντα στο Νεβιζάντε(δες κι εδώ). Διαρκής σταθμός μου το Alem γιατί οι μεζέδες είναι αξιοπρεπέστατοι και συνήθως στην ζωντανή μουσική υπάρχει και το αγαπημένο μου κανονάκι.
Ο πρώτος δίσκος με τους μεζέδες έφτασε σχεδόν αμέσως
Αφού βρήκαμε ένα καλό τραπέζι, δεν άργησε να έρθει και ο πρώτος κινητός τιμοκατάλογος. Έτσι για αρχή και για συνοδεία του αγαπημένου μου ρακιού. Στο Άλεμ έφαγα το πρώτο μου Πολίτικο δείπνο, την πρώτη μου βραδυά στην Πόλη! Τότε δοκίμασα για πρώτη φορά την καταπληκτική σαλάτα από deniz börülcesi, που στην ουσία είναι θαλασσινά φύκια (δές κι εδώ). Δεν θα ξεχάσω ποτέ το υπέροχο συναίσθημα από τον ντολμά που τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα συστατικά τον κάνουν τόσο διαφορετικό από εκείνον στην Ελλάδα. Όσο για το Τοπίκ, τον άρμενικο αυτόν μεζέ που αποτελεί ένα γευστικό αριστούργημα, σε μία μόνο μπουκιά παρουσιάζονται όλες οι γευστικές ''αποχρώσεις'' που μπορεί να συναντήσει κανείς. Οι 3 αυτοί μεζέδες αποτελούν την βάση του τραπεζιού μου από τότε και φυσικά απολαμβάνουν άπλετη συντροφιά κι άλλων μεζέδων
Τα φύκια δε γίνεται να λείπουν ποτέ από ένα τραπέζι με μεζέδες
Το Kavun Peynir, διαχρονική παρουσία στο Πολίτικο τραπέζι
Οι ντολμάδες στην Πόλη είναι το κάτι άλλο. Στο Alem τους βρίσκω πάντα γευστικούς

Τα πιάτακια στο τραπέζι μου δεν έχουν τελειωμό. Ρatlıcan ezmesi και salatası, acılı ezme, haydari, semizotu salatası και λακέρδα συντροφεύουν τα πρώτα τσουγκρίσματα των ποτηριών μας. Η φάβα του Άλεμ είναι πραγματικά υπέροχη, το ίδιο και το πικάντικο yaprak ciğer, λεπτοκομμένα συκωτάκια, μπουκιά και συγχώριο.
Το Τοπίκ! Ο ασυναγώνιστος αρμένικος μεζές που αναδεικνύει όλες τις γευστικές αποχρώσεις

Δωσ'μου μεζέδες και παρ'μου το μυαλό...Beyin salatası για θαρραλέους
Άρχισαν και τα όργανα! Κλαρίνα, βιολιά, ντέφια και προπάντων κανονάκι δίνουν την δική τους πινελιά στην Νεβιζαντινή τούτη νύχτα. Το κέφι απλώνεται παντού, το ρακί ρέει άφθονο και ζεστοί μεζέδες καταφθάνουν για υποστίρηξη. Όλα έχουν πάρει την σωστή ρότα προς μία ακόμη μαγευτική νύχτα.
Το κανονάκι εν δράση
Οι στιγμές στο Nevizade κυλάνε πάντα ανέμελα, γεμάτες χαμόγελα, κέφι, τραγούδια, άφθονο ποτό και καλό φαγητό. Τούτη την φορά μάλλον το παρακάναμε και μάλλον δοκιμάσαμε τις αντοχές του προσωπικού. Οι ώρες περνούσαν και εμείς δε λέγαμε να εγκαταλείψουμε το μαγαζί με τίποτα. Αφού δεν μας παράτησαν, κλειδώνοντας μας μέσα στο κτίριο πάλι καλά. Νομίζω πώς αφήσαμε τελευταίοι το μαγικό αυτό σοκάκι στην καρδιά της Πόλης.
Το Άλεμ μας καληνύχτισε ανακουφισμένο...
...με τις πόρτες του να κλειδώνουν αμέσως. Ώρα για ξεκούραση.
Μία ακόμη υπέροχη βραδυά στο Άλεμ είχε τελειώσει. Πιστεύω πάντως πως ήρθε η στιγμή να βρώ ένα καινούριο στέκι και να δοκιμάσω και κάτι άλλο στο Νevizade. Το επίσης αγαπητό εστιατόρειο İmvros θα είναι σίγουρα ο επόμενος μου σταθμός όταν με το καλό βρεθώ και πάλι κατά'δω.
Και είμαι βέβαιος ότι η επόμενη φορά δεν θ'αργήσει να φτάσει...

9 σχόλια:

  1. Θοδωρή
    Περιμένω με αγωνία να κάνεις ανάρτηση..
    Θα σου έλεγα να κάνεις και μια σελίδα για την πεθερά σου ή την καλή σου για να μας γράφουν συνταγές!!
    Τα φύκια αυτά που λές υπάρχουν στην Ελλάδα??
    Χαιρετισμούς από Αθήνα
    και να είστε καλά όλοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι είναι το Beyin salatası ??
    Πές το ..μη διστάζεις..είμαι θαρραλέα..και λαίμαργη!!
    :Ρ:Ρ:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελίτσα μου σ'ευχαριστώ για την αναμονή.Το μπλόγκ αυτό είναι η μεγάλη μου αδυναμία.Αφού να φανταστείς δε προλαβαίνω να δημοσιεύσω μιά ανάρτηση και σκέφτομαι κατευθείαν την επόμενη.
      Το Μπεγίν που αναφέρω και σου άναψε την περιέργεια είναι μυαλό.Υπήρχαν πολλές κοπέλες στο τραπέζι εκείνη την βραδυά και όταν έφτασε στο τραπέζι παρ'ολίγον να λιποθυμίες.Μα τι να κάνουμε,γευσηγνωσία πάνω απ'όλα.
      Τώρα όσον αφορά τις συνταγές,το ζήτημα είναι δύσκολο.Πρώτον διότι βαριούνται να μπούν στην διαδικασία να γράφουν συνταγές.
      Επιπλέον λόγω εμπειρίας,ικανότητας και επαγγέλματος,μάλλον εγώ θα έπρεπε να δίνω τις συνταγές.
      Πές μου όμως τώρα εσύ,ποιός επαγγελματίας μάγειρας μαρτυράει απλώχερα τα μυστικά του;;;
      Χάρηκα που μου έγραψες και εύχομαι να τα ξαναπούμε σύντομα και πάλι!
      Καλή σου βραδυά
      θοδωρής

      Διαγραφή
  3. Θοδωρή
    Μάγειρας είσαι?? !!!!!!!!!!
    Τίποτα να μη δώσεις!!!!! Καμιά συνταγή!!!!!!!!!!!!
    Εχω μια της γιαγιάς μου που τη φυλάω σαν κόρη οφθαλμού..
    ( Οχι τίποτα αλλο ..απλά και μόνο δεν θα την πετύχουν.. αφού για μένα στην κάθε συνταγή παίζει ρόλο το μάτι το μυαλό και η γεύση..και όχι απλά το διάβασμα και η ψυχρή εκτέλεση της..το μεράκι δλδ με λίγα λόγια..)
    Χα!χα!χα! Μυαλά ε?? Θαρρώ και βλέπω και ακούω της κοπελιές:
    - αχ !
    - όχι!!
    - Παναγία μου !!
    - Θα λυποθυμίσω!!
    - Πάρτε το από μπροστά μου!!!
    Καλό σου βράδυ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά το λές,η απλή ανάγνωση της συνταγής δε σημαίνει πάντα επιτυχία.
      Γενικά ο κλάδος μου έχει κάποια μυστικοπάθεια στον και τομέα των συνταγών.Δυστυχώς αυτή την συνήθεια την έχω πάρει και εγώ.
      Σου στέλνω χαιρετισμούς και τα ξαναλέμε

      Διαγραφή
  4. ΕΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΑΛΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ .
    ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΔΥΟ ΑΡΝΙΣΙΑ ΜΥΑΛΑ ΤΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ. ΒΡΑΖΟΥΜΕ 2-3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΘΣΕΙ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΞΥΔΙ ΚΑΙ 2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΑΛΑΤΙ. ΣΤΟ ΒΡΑΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΑΛΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΙΓΑΝΗ ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 10 ΠΕΡΙΠΟΥ ΛΕΠΤΑ. ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΘΥ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ. ΟΤΑΝ ΚΡΥΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΦΤΕΡΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΛΕΠΤΕΣ ΦΕΤΕΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΑΤΕΛΑ. ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ ΑΡΚΕΤΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΦΡΕΣΚΟ ΜΑΪΝΤΑΝΟ. ΤΑ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΣΑΝ ΜΕΖΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΖΟ.
    ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!
    ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γειά σου ρε Γιώργο με τα ωραία σου.
    Εύχομαι κάποια στιγμή επιτέλους να μπορέσουμε να τα πούμε,να πιούμε με την συνοδεία ενός καλού Πολίτικου τραπεζιού.
    Να'σαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΦΙΑ ΜΑΣ ΑΝ ΜΑΣ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΝ
      ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΔΥΟ ΔΙΣΚΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΣ ΟΙ ΜΕΡΙΔΕΣ ΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ. ΤΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΜΕΝΑ Π.Χ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΛΑΚΕΡΔΑ ΣΕ ΠΟΣΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΤΕΜΑΧΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ALTINBAŞ RAKISI!! ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ NAZIM HİKMET
      Yine içeceksin rakını balığın yanında
      Üstelik dilediğin kadar sarhoş olma özgürlüğü de cabası.......
      ΓΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ
      ΓΙΩΡΓΟΣ

      Διαγραφή
    2. Και να μην θέλουν να μας αφήσουν,εμείς δε θα τους κάνουμε την χάρη!
      Όσο για τους δίσκους τους κάνουμε και τρείς αν χρειαστεί και άμα τελειώσουν και τα πρώτα μπουκάλια θα αρχίσω και εγώ να σου απαγγέλω ποιήματα!
      Γειά και χαρά και σε'σένα καλέ μου φίλε
      Θοδωρής

      Διαγραφή