Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Το δίδυμο της απόλυτης περιποίησης

You will be redirected to the new page in

seconds
Θα περάσω αύριο το βραδάκι, να σας δω και να περάσω λίγο χρόνο μαζί σας. Αυτή και μόνο η φράση μου έφερε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού το σπιτικό της πεθεράς μου. Ο γαμπρός έρχεται για επίσκεψη και όλα οφείλουν να είναι στην εντέλεια. Πλέον η πεθερά μου γνωρίζει πολύ καλά τις συνήθειες και προτιμήσεις μου. Πιστεύω πως τις γνωρίζετε και εσείς ήδη μέτα από το Τα μεζεδάκια της πεθεράς που είναι μακράν η πιό δημοφιλής ανάρτηση του ιστολογίου. Για τα δικά της δεδομένα είναι αδιανόητο η επίσκεψή μου να μην συνοδευτεί από ένα καλό τραπέζι. Τι κι αν δεν έχει χρόνο, τι κι αν έχει άλλες υποχρεώσεις....η περιποίηση του γαμπρού μπαίνει ψηλότερα απ'όλες τις άλλες προτεραιότητες. Όταν δε...ο χρόνος δεν επαρκεί, επιστρατεύεται το άλλο "βαρύ πυροβολικό" που ακούει στο όνομα της κουνιάδας μου. Πεθερά και κουνιάδα λοιπόν αποτελούν το δίδυμο της απόλυτης περιποίησης.
Το τηλέφωνο του σπιτιού της ήχησε και στην άλλη γραμμή ήμουν εγώ. Είμαι στο Mado και σε 5 λεπτά θα είμαι σπίτι, της είπα και απ'την φωνή της κατάλαβα πως είχε αγχωθεί. Ήμουν εκεί νωρίτερα απ'ότι υπολόγιζε. Κουνιάδα και πεθερά με υποδέχτηκαν με αγκαλιές και φιλιά και έπειτα σχεδόν προστακτικά μου είπαν να κάτσω στο σαλόνι και να μην κουνηθώ καθόλου. Κάθισα στην αναπαυτική πολυθρόνα και άκουγα τους κατσαρολικούς ήχους απ'την κουζίνα και τις ομιλίες των δύο γυναικών. Δεν άντεξα τον πειρασμό και αφού πήρα την φωτογραφική μηχανή, πλησίασα αθόρυβα την κουζίνα. Κουζινικά σκεύη, ήχοι και μυρωδιές παντού και στην μέση πεθερά και κουνιάδα να επιδίδονται με προσύλωση στις τελευταίες μαγειρικές πινελιές.
Κουνιάδα και πεθερά επί το έργον
Σε σύντομο χρονικό διάστημα στρώθηκε το τραπέζι, τούτη την φορά και με την συμβολή μου καθώς δεν μπορούσα να τις αφήσω να τα κάνουν όλα μόνες τους. Ο αρχικός μου ενθουσιασμός μετατράπηκε σε προβληματισμό καθώς γι'ακόμη μία φορά οι ποσότητες του φαγητού υπερκάλυπταν την μεγάλη μου πείνα.
Γνώριζα εξ'αρχής πως δεν θα κατάφερνα να αποτελειώσω όλα όσα είχαν μαγειρέψει για 'μένα, μα τουλάχιστον θα απολάμβανα όσο πιό πολλά μπορούσα.
Η σουπίτσα ήταν βάλσαμο και ότι καλύτερο ν'αρχίσει το δείπνο σε τούτη την κρύα βραδιά. Την σειρά πήρε η σαλάτα και σιγά σιγά οι πιατέλες με τους μεζέδες άρχισαν να περνούν από μπροστά μου, κάνοντας ένα είδος πασαρέλας.
Σαλάτα με απλά μα νόστιμα υλικά
Οι λαχανοντολμάδες πεντανόστιμοι και μαγειρεμένοι με μεράκι
Η κουνιάδα περιγράφει τα μαγειρικά της μυστικά και τεχνικές
Ίσως και λόγω του επαγγέλματός μου, πάντα όταν δοκιμάζω κάποιο φαγητό, εκείνος που το μαγείρεψε, περιμένει με ανυπομονησία να ακούσει το σχόλιο μου ή παρατηρεί τις εκφράσεις του προσώπου μου. Το ίδιο συνέβη κι εδώ και οι περιποιήσεις τους εναλλάσονταν από τις ερωτήσεις τους και το επιπλέον γέμισμα του πιάτου μου. Μάλλον ξεχνούν πως εκτός από γαστρονόμος είμαι και απλός άνθρωπος που λατρεύει τις γευστικές απολαύσεις.
Σαρμάδες με γέμιση κουνιάδας και τύλιγμα πεθεράς. Γευστικά φανταστικοί σε σημείο που ξεχνάς να σταματήσεις να τρώς

Η αδυναμία μου στις μελιτζάνες είναι γνωστή και η πεθερά το γνωρίζει επίσης
Δε πρόφτασα να τελειώσω με τους μεζέδες και στο τραπέζι προσγειώθηκε το αέρινο και βουτηράτο πιλάφι της πεθεράς μου με συνοδεία στήθος κοτόπουλου που είχε επιμεληθεί η κουνιάδα. Η Νeşe θέλοντας να με ικανοποιήσει όσο μπορεί περισσότερο,τ ο μαγείρεψε με κάρυ και διάφορα άλλα μπαχαρικά. Φυσικά δεν έμεινε ούτε κόκκος ρυζιού στο πιάτο μου και πρίν το κοτόπουλο με ταξιδέψει για τα καλά στις μακρινές ασιατικές χώρες, στο τραπέζι μας κατέφθασε η λατρεμένη μου κολοκύθα (δές κι εδώ). Πάντα τέτοια εποχή η κολοκύθα αποτελεί το αγαπημένο γλύκισμα που δεν χορταίνω να απολαμβάνω.
Η κολοκύθα με συνοδεία καρυδιού. Λιχουδιά απ'τις λίγες
Το στομάχι μου είχε αρχίσει να διαμαρτύρεται ήδη εδώ και κάμποση ώρα πως "η αποθήκη" είχε γεμίσει ασφυκτικά. Μία απλή επίσκεψη στο πατρικό της πεθεράς μου είχε μετατραπεί σε τρελό φαγοπότι. Θα με κάνεις να σκάσω από το φαγητό, της είπα καθώς έφερνε ένα ακόμα δίσκο απ'την κουζίνα. Όχι δεν ήταν φαγητό μα μου έφερνε να δοκιμάσω το λίκερ βύσσινο που έφτιαξε από μία συνταγή της Αρμένισσας γειτόνισσάς της.
Το λικεράκι ήταν κι αυτό φοβερό..πως θα γινόταν άλλωστε να είναι διαφορετικά
Βούλιαξα στον καναπέ προσπαθώντας να συνέλθω από το φαγοπότι, απολαμβάνοντας κάμποσα ποτηράκια λικέρ. Μετά από όλα αυτά, η κουνιάδα έφερε το καφεδάκι, βάζοντας την τελευταία πινελιά σε όλα όσα τούτη την βραδιά μου πρόσφεραν.
Η τελευταία πινελιά της κουνιάδας
Οι ώρες πέρασαν τόσο ευχάριστα με κουβεντούλα, αστεία και γέλια. Όλα ήταν τόσο υπέροχα και χαλαρά, ειδικά τούτη την εποχή που επαγγελματικά έχω πάρα πολύ δουλειά και ένταση. Λέω όλα....εκτός από το στομάχι που διαμαρτύρονταν ότι το είχα παρακουράσει και αποζητούσε κι αυτό λίγη χαλάρωση. Η κουνιάδα έδρασε άμεσα, προσφέρωντάς μου μία μικρή έκπληξη. Σόδα από το Niğde, η οποία έχει μία φοβερή και ιδιαίτερη γέυση και ουσιαστικά μου έφτιαξε το στομάχι.
Γκαζόζα απ'το Νίντε. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους  "παραφουσκωμένους"
Η βραδιά έφτασε στο τέλος και εγώ έμεινα γι'ακόμη μία φορά με ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη. Δεν θα μπορούσε να είναι εξάλλου διαφορετικά με τέτοια κουνιάδα και πεθερά. Οι δυό τους αποτελούν για μένα το απόλυτο δίδυμο φιλοξενίας και το μόνο που μένει για μένα είναι απλά να απολαμβάνω τις περιποιήσεις τους. Καλή μου χώνεψη....

15 σχόλια:

  1. Θοδωρή γειά σου,
    καλή χώνεψη λοιπόν! μας έφτιαξες τη διάθεση, ήρθαν στο νού γεύσεις από την Πόλη- ίσως όχι τόσο ωραίες όπως της πεθεράς σου-ξυπνήσαν όμως τη νοσταλγία. Αλήθεια πως είναι η Πόλη με το κρύο; υπάρχει γιορτινή ατμόσφαιρα ή είναι νωρίς για την Πρωτοχρονιά;
    Η προηγούμενη ανάρτηση είναι πολύ στενόχωρη αν και δυστυχώς πραγματική, δεν ξέρω όμως πέρα από θλίψη και ανησυχία τι άλλο μπορεί να κάνει κανείς από εδώ.
    Ευτυχώς λειτουργεί πάλι η μουσική στο μπλόκ, μου είχε λείψει αυτές τις μέρες.
    Καλά Χριστούγεννα
    με υγεία και καλή διάθεση

    Πόπη- Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Πόπη μου!Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση!Εγώ πάντως ξαναχόρτασα και μόνο που την έγραψα!
      Να σου πω....λόγω πολύ δουλειάς δεν πολυκυκλοφορώ έξω...Η γιορτινή ατμόσφαιρα εξαρτάται και από το σημείο στην Πόλη.Για μένα πάντως υπάρχει κάτι το γιορτινό στην όλη ατμόσφαιρα.Όσο για το κρύο....συνηθισμένα τα βουνά απ'τα χιόνια.

      Η προηγούμενη ανάρτηση είναι ρεαλιστική και μου αρέσει να αναρτώ τέτοια θέματα..ρεαλιστικά,ποιοτικά και ας είναι και στενάχωρα όπως στην περίπτωση...

      Η μουσική στο μπλόγκ μου έλειψε και εμένα....είναι λίγο πολύπλοκο το θέμα αυτό.αφού διαρκώς "πέφτουν" οι διάφορες σελίδες...Έψαχνα 10 μέρες να το διορθώσω...κάτι έκανα προς το παρόν...δουλεύω στο να βρώ την καλύτερη λύση.Προς το παρόν δεν υπάρχει αυτόματη εκκινηση,ούτε και τυχαία σειρά.Το καλό είναι ότι η λίστα των τραγουδιών τούτη την φορά είναι πλήρης και πολύ μεγάλη.

      Καλή ακρόαση και καλή ανάγνωση λοιπόν και ένα υπέροχο βράδυ.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  2. ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΣΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΠΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΑΜΠΡΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΔΩ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΜΑ.......ΤΥΧΕΡΟΣ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ''ΤΑΞΙΔΙΑ''ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΥΡΙΑΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα σχετικά είναι Κυριακή μου,ότι δίνεις αυτό παίρνεις.Από την στιγμή που εγώ είμαι άψογος με τον τρόπο μου,τότε μου συμπεριφέρονται ανάλογα.
      Παίζει ρόλο επίσης που δεν είμαι Τούρκος.Σου λένε...ξένος είναι..προσπαθούν και να μου δείχνουν μία θετικότερη εικονα...έχω και εγώ άλλη νοοτροπία.
      Δε μπορώ να σου πω αν είναι αλλιώς στην Ελλάδα....λείπω σχεδόν από έφηβος και τέτοιες αλλαγές δεν τις παίρνω χαμπάρι.
      Να σου πω και μία γενικολογία...που ίσως περιέχει και ποσοστό λάθους....Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και οικογενειών στην Τουρκία,έχω την εντύπωση ότι είναι όπως στην Ελλάδα κάπου στις αρχές του '90.
      Σ'ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση και την επικοινωνία.

      Διαγραφή
  3. ΣΟΥ ΞΑΝΑΣΤΕΛΝΩ ΜΗΝ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΖΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΟΝ ΚΟΥΔΟΥΝΑ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.ΚΥΡΙΑΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριακή,γειά σου και πάλι...ακόμα κι εγώ διαβάζω κάποιες φορές παλιές μου αναρτήσεις.Ειδικά όσο παλιότερα τόσο πιό περίεργο συναίσθημα να βλέπω τα γραπτά μου και να τα ξαναζώ.
    όσο για τον Κουδουνά....ευχαρίστως μα μάλλον θα αργήσω λιγάκι...δεν είναι ο καιρός κατάλληλος να ανέβω εκεί πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα μόνο έχω να σου πω: είμαι κόκκινη από τη ζήλια ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θοδωρή καλησπέρα
    Νομίζω ότι οι πεθερές ,είναι πιο σύνηθες ,να αγαπούν τους γαμπρούς περισσότερο από τις νύφες, το ίδιο συνέβαινε και με την δικιά μουπεθερά, σε διενέξεις τυ αντρόγυνου πάντα εμένα υποστήριζε. Είναι, η με την καλή έννοια έλξη του αντίθετου φύλου μάλλον. Το hoşgeldin τραπέζι πάντως της πεθεράς σου ήταν όλο αυθεντικές πολίτικες γεύσεις με το άρωμα της Πόλης μας. Πάντα τέτοια να έχετε. Αλλά και η περιγραφή σου όπως και οι εικόνες μια μαγεία.
    Με την ευκαιρία ήρθε στο μυαλό μου ένα χαριτωμένο ανεκδοτάκι και θέλω να το μοιραστούμε, με την άδεια σου, όλοι μαζί εμείς οι αναγνώστες σου, που αγαπάμε την Πόλη και εσένα.
    Μία μέρα, μια πεθερά αποφάσισε να τσεκάρει τους 3 γαμπρούς της για να διαπιστώσει αν την αγαπούν, την σέβονται και ενδιαφέρονται γι' αυτήν.
    Την επόμενη ημέρα βγήκε με τον πρώτο της γαμπρό μια βόλτα στη παραλία του Βοσπόρου. Κάποια στιγμή κάνει ότι γλιστράει και πέφτει μέσα στο νερό προσποιούμενη ότι πνίγεται.
    Χωρίς δεύτερη σκέψη βουτάει ο γαμπρός και την σώζει.
    Το επόμενο πρωί βρίσκει ο γαμπρός έξω από το σπίτι του ένα ολοκαίνουργιο Peugeot 206 με ένα σημείωμα:
    "Σε ευχαριστώ.
    Από την πεθερά σου που σ' αγαπάει πολύ."
    Την επόμενη ημέρα βγήκε με τον δεύτερο της γαμπρό πάλι μια βόλτα στη παραλία του Βοσπόρου. Κάποια στιγμή κάνει ότι γλιστράει και πέφτει μέσα στο νερό προσποιούμενη ότι πνίγεται.
    Χωρίς δεύτερη σκέψη βουτάει ο γαμπρός και την σώζει.
    Το επόμενο πρωί βρίσκει ο γαμπρός έξω από το σπίτι του ένα ολοκαίνουργιο Peugeot 206 με ένα σημείωμα:
    "Σε ευχαριστώ.
    Από την πεθερά σου που σ' αγαπάει πολύ."
    Το ίδιο έγινε και με τον τρίτο γαμπρό.
    Αλλά ο τρίτος την άφησε να πνίγεται σκεπτόμενος
    "Καιρός είναι να πεθάνει η κολόγρια".
    Την άλλη μέρα ξυπνάει και τι να δει! Μια ολοκαίνουργια Porche με ένα σημείωμα:
    "Σε ευχαριστώ.
    Ο πεθερός σου!!

    ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαράκι,από την περιποίηση ή από το φαγοπότι;
    Λές να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ μαγειρικής πεθερών;Θα γίνει χαμός.
    Φιλιά στο Περιστέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για την περιποιήση και για το φαγοπότι! Δεν έχω πεθερά εγώ, δεν είμαι παντρεμένη. Εξάλλου, όπως έγραψε και ο Γιώργος, τους γαμπρούς συμπαθούν οι πεθερές και όχι τις νύφες... Θα μείνω με την όρεξη!!!! Πολλά φιλιά και από το Περιστέρι, και καλές γιορτές!

      Διαγραφή
    2. Καλές γιορτές και σε 'σένα Μαράκι μου.Να είσαι καλά και θα τα ξαναπούμε σύντομα.

      Διαγραφή
  8. Αχ Θοδωρή, τι φωτογραφίες είναι αυτές! Ποιος δεν θα ήθελε να βρίσκεται σε μια καρέκλα στο τραπέζι της πεθεράς σου! Προτείνω να έχεις μόνιμα σε μια γωνιά του ιστολογίου σου μια φωτογραφία της πεθεράς σου με τους λαχανοντολμάδες! Καλές γιορτές και να είσαι γερός να χαίρεσαι πάντα τέτοια τσιμπούσια! Τα Χριστούγεννα για πέμπτη φορά φέτος θα είμαι και πάλι στην Πόλη, αλλά αμφιβάλλω αν θα βρω να γευτώ τέτοιες λιχουδιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Δημήτρη και σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια και τις ευχές.Από τσιμπούσια στην Πόλη άλλο τίποτα.
      Να μοιραστώ μαζί σου και ένα προσωπικό μου παράπονο.Λόγω δουλειάς,ποτέ από το 1999 και έπειτα δεν γιόρτασα Χριστούγεννα,ρεβεγιόν,Πρωτοχρονιά και όλα όσα συμβαίνουν τούτες τις μέρες.Τον Δεκέμβρη τον περνάω μέσα σε κουζίνες,συνήθως ξενοδοχείων.Είναι "νεκρός" μήνας για μένα.Γενάρη κάνω πάντα μία απόδραση,ξαναγεμίζω μπαταρίες και ξεκινά η φυσολογική ζωή και πάλι.
      Καλό σου βράδυ και τα ξαναλέμε σύντομα.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  9. ΘΟΔΩΡΗ, ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΥΧΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΝΑ ΣΥΓΓΕΝΕΨΗΣ ΜΕ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΙΤΕΣ.ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΧΩ ΗΔΗ ΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΣΑ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΓΝΩΡΙΣΩ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΙΤΗ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΩΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝ,ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ. ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΗΣ ΓΙΑΤΙ Η ΜΑΓΡΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑ ΕΡΩΤΑΣ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΥΛΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ Ι ΚΙΛΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΡΑΠΕΖΙ.ΘΕΡΜΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΘΕΡΑ ΣΟΥ ΚΟΥΝΙΑΔΑ ΣΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ 'ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ'ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΜΗΝΗ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ.ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή