Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ιστός, ο ρωμέικος εκδοτικός οίκος της Πόλης

You will be redirected to the new page in

seconds
Πάει κάμποσος καιρός από όταν γνώρισα τον κύριο Μπενλισόι στην βιβλιοθήκη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκείνο το πρωινό, εκτός των άλλων, είχα την τιμή να πάρω από αυτόν και ένα μικρό δωράκι. Φεύγοντας μου έδωσε ένα βιβλίο, λέγοντάς μου: "Αυτό το βιβλίο, είναι από τον εκδοτικό οίκο που ανοίξαμε". Τότε ήταν η πρώτη φορά που άκουσα για τον Ιστό. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να επισκεφτώ τα γραφεία του Ιστού και να γνωρίσω μερικούς από τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει το σπουδαίο έργο της εκδοτικής αναβίωσης της Ρωμιοσύνης.
Το σήμα του Ιστού
Το πρώτο βιβλίο του Ιστού που διάβασα και αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα της Ρωμιοσύνης που εκδίδεται ύστερα από 40 χρόνια!
Βρήκα το κτίριο που στεγάζεται ο οίκος στο Karaköy και ανεβαίνοντας τους ορόφους, συλλογίστηκα πόσο άψογα ταιριάζει το κτίριο στον Ιστό. Ακόμα και η είσοδος του παλαιού κτιρίου, τα μαρμάρινα φαρδυά σκαλιά με τις σιδερένιες σκαλωσιές και οι μεγάλοι διάδρομοι στους ορόφους μου φέρνουν στον νού την Ρωμιοσύνη του χθές που συναντά την Ρωμιοσύνη του σήμερα και του αύριο.
Η είσοδος με τους κίονες και την όμορφη διακόσμηση της πόρτας
Πλατυά μαρμάρινα σκαλιά, όπως φτιάχνονταν άλλοτε
Το πρώτο πρόσωπο που γνώρισα ήταν η Άννα-Μαρία που με το ζεστό και φιλικό της πρόσωπο με προιδέασε για το κλίμα που επικραττεί στον Ιστό. Έπειτα γνώρισα τον Φοίβο που χαμογελαστός μου σύστησε και τον Seçkin.

Μου πρόσφεραν καφέ και αρχίσαμε να συζητάμε περί του οίκου, το καθημερινό τους πρόγραμμα, τις κινήσεις τους για την ομαλή λειτουργεία του Ιστού μα και τις δυσκολίες του εγχειρήματος αυτού.
Μιλήσαμε για το πρόγραμμά τους τόσο στο γραφείο όσο και εκτός. Η μέρα τους ξεκινά με αρκετά τηλεφωνήματα και απαντήσεις μηνυμάτων και περνά σε άλλα επικοινωνιακά θέματα, συναντήσεις, διάφορα συγγραφικά ζητήματα καθώς και εξωτερικές εργασίες. "Εννοείς και κουβάλημα βιβλίων Φοίβο;" τον ρώτησα σκεφτόμενος το 5όροφο κτίριο και τους ατελείωτους διαδρόμους του. "Το κουβάλημα είναι για μας ο μικρότερος κόπος", είπε. "Μακάρι όλες οι εξωτερικές δουλειές να είχαν σχέση με τα βιβλία και το φόρτωμά τους". Τότε κατάλαβα με πόσες δεκάδες θέματα, που δεν τα χωρά ο νούς μου, πρέπει να ασχοληθούν τούτα τα παιδιά. Και καθώς σκεφτόμουν αυτά, ο θαυμασμός μου για όσα έχουν καταφέρει ως τώρα όλο και μεγάλωνε.
Η μέρα ξεκινά και τα τηλέφωνα ξεκινούν να χτυπούν
Σίγουρα εκτός από την σιγή της εκδοτικής παρουσίας της Ρωμιοσύνης για δεκαετίες, ο Ιστός θα είχε να αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες στην αρχή της λειτουργίας του. Όμως ο δυναμισμός, το μεράκι, ο ενθουσιασμός και οι ικανότητες των ανθρώπων που απαρτίζουν τον Ιστό, αντιμετώπισαν αυτές τις αντιξοότητες. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ενώ ο αρχικός στόχος ήταν η έκδοση 3 βιβλίων ανά εξάμηνο, τώρα κοντεύουν να φτάσουν τα 6!
Ο οίκος απευθύνεται σε όλους. Τούρκους, Ρωμιούς, Ελλαδίτες. Όλοι μας μπλεκόμαστε στα νήματα του φιλολογικού, πολιτιστικού και πνευματικού αυτού Ιστού. "Αυτό θέλουμε κι εμείς όλοι", είπαν και συμφώνησαν στην παρατήρησή μου. Εκτός από τις τουρκικές ή ελληνικές εκδόσεις υπάρχουν και τα δίγλωσσα βιβλία που, όπως με πληροφόρησε ο Φοίβος, είναι και το πιο δύσκολο εγχείρημα. Θεωρώ επίσης πάρα πολύ σημαντική την προσπάθεια να γνωρίσουν επιτέλους οι Τούρκοι πολλές πτυχές της λογοτεχνικής και πνευματικής Ελλάδας και επίσης οι νέοι εδώ να πληροφορηθούν για την ύπαρξη και τον ρόλο που συντέλεσε η Ρωμιοσύνη στην Πόλη. Υπάρχει άγνοια στα περισσότερρα θέματα και οφείλουν σιγά σιγά να έρθουν σε επαφή με το πιο δημιουργικό και προκομένο κομμάτι της Πόλης.
O Seçkin,ο Φοίβος και η Άννα-Μαρία στο γραφείο,ενώ τα τηλέφωνα συνεχίζουν να χτυπούν
"Την επόμενη φορά θα γνωρίσεις και τον Χάρη", μου είπαν καθώς εγώ ακόμα προσπαθούσα να αναλογιστώ τον τεράστιο πολιτιστικό ρόλο του Ιστού. Απερίγραπτη χαρά να βλέπω νέους ανθρώπους να καταπιάνονται με κάτι τόσο σπουδαίο. Και αυτό με ανεξάντλητο μεράκι, ικανότητες, σκληρή δουλειά, ενθουσιασμό και χαμόγελα. Με αυτά τα εφόδια εκπλήρωσαν όλους τους μεγάλους στόχους που είχαν θέσει ως τώρα. Ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι να προκύψει και μία εταιρία διανομής των βιβλίων στην Ελλάδα.
Μεσω του Ιστού δημιουργήθηκε ένα δυναμικό μείγμα Ρωμιών, Τούρκων και Ελλαδιτών και η αναβίωση της πολιτιστικής και εκδοτικής παράδοσης είναι πλέον γεγονός και με λαμπρό μέλλον. Εγώ οφείλω να προτρέψω όλους να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια γιατί πραγματικά το αξίζουν. Μέσα από την σελίδα του Ιστού (εδώ) και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (sales@istospoli.com) μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους και τα υπόλοιπα είναι υπόθεση του καθενός από εσάς. Θα χαρώ να μάθω ότι μέσα από το ΤΙ ΧΑΜΠΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ; γνωρίσατε, ήρθατε σε επικοινωνία και στηρίξατε τον Ιστό.
Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ και πάλι στα παιδιά του Ιστού και να σας πώς: "Ένα μεγάλο μπράβο και συγχαρητήρια για όλα όσα κάνετε...σας χάρηκε η ψυχή μου τούτο το πρωινό! "

10 σχόλια:

  1. ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΙΑ ΜΟΛΙΣ ΓΥΡΙΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙ ΣΤΗΝ ΝΕΜΕΑ ΜΕ ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΟΥ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιχάλη ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που ακόμα και μετά το ταβερνάκι και το κρασάκι είχες διάθεση να με διαβάσεις.Καλή Κυριακή!
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  2. Θοδωρή,

    Ἀρχικῶς νὰ σὲ ξαναμανασυγχαρῶ! Τὸ ἱστολόγιό σου εἶναι ἕνα διαμαντάκι!
    Ἐπίσης νὰ δώσω τὰ θερμά μου συγχαρητήρια στὰ παιδιὰ ποὺ κυνηγοῦν τὸ ἀκατόρθωτο καὶ τὸ ἄπιαστο. Τοὺς ἀξίζει ἡ Πόλη!

    Νῖκος

    ΥΓ. Γιατὶ ἔχεις μόνο ἕνα τραγοῦδι; Παλιότερα εἶχες γκοτζὰμ playlist!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο μου τα παιδιά του Ιστού αξίζουν κάθε πιθανή υποστήριξη από όλους μας.Ο καθένας με τον τρόπο του, να φροντίσουμε ώστε αυτή η προσπάθεια να αποδώσει καρπούς.

      Όσο για την μουσική υπάρχει μεγάλη λίστα αν κάτσει και ακούσεις τα τραγούδια.Γύρω στα 48 τραγούδια.Απλά δεν έχω κατορθώσει ακόμα να φτιάξω έναν κώδικα που να έχει τυχαία επιλογή τραγουδιών.
      Χαιρετισμούς, Θοδωρής

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι, από καρδιάς, να πάνε όλα καλά σ' αυτά τα παιδιά....
    Πράγματι το ιστολόγιό σου Θοδωρή είναι ένα διαμάντι..
    Είναι Κυριακή πρωί στην Αθήνα και καθώς ξύπνησα και σε διαβάζω με τον καφέ μου μούφτιαξες τη μέρα !!!!!!
    Φιλιά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σόφη μου κι εγώ όταν σαν διαβάζω μου ανεβαίνει η διάθεση.Για όλα όσα γράφετε και γιατί συμμετέχετε μέσω σχολιασμού.
      Πολλά φιλιά στην Αθήνα από την Πόλη.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  5. Δημήτρης Αλεξανδρούπολη03 Μαρτίου, 2013 18:32

    Θοδωρή μόλις γύρισα κι άνοιξα να δω την ανάρτηση που υποσχέθηκες ότι θα ήταν έτοιμη μέχρι να επιστρέψω. Αξίζουν χίλια μπράβο τα παιδιά, αλλά και συ που αγωνίζεσαι να προβάλλεις και να υπερασπίσεις τον ελληνισμό της Πόλης. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη η προσπάθεια προβολής και βοήθειας προς τον ΙΣΤΟ είναι καθήκον όλων μας και μεγάλη στήριξη στον Ελληνισμό της Πόλης.

      Ευχαριστώ χθές για όλα.Τα υπόλοιπα θα στα γράψω σε e-mail.
      Χαιρετισμούς πολλούς σε 'σένα και στην οικογένεια σου!
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  6. Σπουδαίο νέο,
    άγγιξε την καρδιά μου Θοδωρή!
    Καλή τους επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή