Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ένα παζάρι αλλοιώτικο από τ'άλλα

You will be redirected to the new page in

seconds
Οι περίπατοι στην Πόλη είναι πάντα απολαυστικοί και γεμάτοι ενδιαφέρον. Ορισμένες φορές βέβαια στα τουριστικά σημεία υπάρχει τόσο μεγάλη πολυκοσμία, κυνήγι τουριστών και βαβούρα που η περιπλάνηση χάνει την γοητεία της και γίνεται κουραστική. Όταν βρεθώ σε τέτοια μέρη, πάντα προσπαθώ να κόβω δρόμο και να κινούμαι παράλληλα από τα κεντρικά σημεία. Όταν μάλιστα αυτό το κόψιμο δρόμου περιλαμβάνει και ποιοτικές πινελιές, τότε η ανακούφιση μου συνδυάζεται και με χαρά. Ένα τέτοιο σημείο που πάντα χρησιμοποιώ και ενίοτε ξοδεύω και μερικές στιγμές είναι το Sahaflar Çarşısı, το παζάρι παλιών βιβλίων.
Μία από τις 2 εισόδους του παζαριού
Η τοποθεσία του παζαριού μόνον τυχαία δεν είναι. Ήδη απ΄τα χρόνια του Βυζαντίου υπήρχε εδώ αγορά βιβλίου και βιβλιοθήκες και αυτό δεν άλλαξε ούτε όταν η Πόλη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Παραδοσιακά εξάλλου, υπήρχαν πάντα βιβλιοπωλεία κοντά σε θεολογικά κέντρα και μεντρεσέδες και η περιοχή έχει αρκετά από αυτά.
Αρχικά υπήρχε ειδική πτέρυγα βιβλίου μέσα στο Kapalı Çarşı αλλά μετά από τον μεγάλο σεισμό του 1894 ο χώρος μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση. Το Sahaflar Çarşısı διαθέτει 2 εισόδους. Η μία βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του τζαμιού Μπέγιαζιτ και το παζάρι φτάνει ως απέναντι από την πύλη της σκεπαστής αγοράς.
Η είσοδος του πανεπιστημίου που αντικρίζει κανείς από την δυτική πλευρά του παζαριού
Κόβωντας δρόμο μέσα από την όαση βιβλίου, όπως μου αρέσει να την αποκαλώ
Σε αυτό το παζάρι δεν υπάρχουν ούτε εκνευριστικοί πωλητές ούτες ντελάληδες να σου παίρνουν τα αυτιά.
Σε αυτό το ήσυχο πέρασμα που βρίσκεται το παζάρι βιβλίου μπορεί κανείς να περπατήσει αργά, απολαμβάνοντας την πρωτόγνωρη απώλεια βαβούρας για τα δεδομένα της περιοχής και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να ξεφύγει από τον καυτές αχτίδες του ηλίου, μιας και το παζάρι προστατεύεται αρκετά καλά είτε από τις τέντες των βιβλιοπωλείων είτε από μερικά δέντρα που βρίσκονται εκεί. Αξίζει όχι μόνον το πέρασμα από εκεί αλλά και μια μικρή στάση για αναζήτηση κάποιου ενδιαφέροντος βιβλίου και κουβεντούλα με τους βιβλιοπώλες.
Η ποικιλία των εμπορευμάτων είναι μεγάλη και δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνον σε βιβλία...
...τα οποία βέβαια στιβάζονται παντού
Τους προηγούμενους αιώνες εδώ βρίσκονταν σπανιότατα έργα και βιβλία μιας και ως το 1729 όλα τα βιβλία ήταν χειρόγραφα. Από εκείνη την χρονιά άρχισε η πώληση και εκτυπωμένων έργων. Στα μέσα του παζαριού υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στον İbrahim Müteferrika, ο οποίος άνοιξε το 1726 το πρώτο τυπογραφείο. Μια μεγάλη πυρκαγιά το 1950 κατέστρεψε δυστυχώς χιλιάδες σημαντικά και προπάντων χειρόγραφα έργα.
Το παζάρι περιλαμβάνει περίπου 23 βιβλιοπωλεία και χωρίζεται σε 2 διαζώματα
Εικόνα από το παζάρι των παλιών βιβλίων
Τα περισσότερα καταστήματα του Sahaflar Çarşısı παραμένουν κλειστά τις Κυριακές και τις αργίες μα τις υπόλοιπες μέρες είναι έτοιμα να σας υποδεχτούν. Καθώς θα περιπλανιέστε λοιπόν στα σοκάκια της Πόλης, κόψτε και εσείς δρόμο όπως κι εγώ και βρεθείτε σε μια από τις παλαιότερες αγορές της Πόλης, σε ένα παζάρι αλλοιώτικο από τ'άλλα.

17 σχόλια:

  1. Ωραία βολτούλα !!!
    Φαντάζομαι ότι υπάρχουν και ξενόγλωσσα βιβλία,όχι μόνο τουρκικά;
    Καλά να περνάς Θοδωρή μου !!
    Φιλάκια
    Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Σοφία μου. Σαφώς υπάρχουν και ξενόγλωσσα έντυπα καθώς και αρκετά βοηθήματα και λεξικά.
      Τους χαιρετισμούς μου και ένα καλό βράδυ.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  2. Ως βιβλιόφιλος,φυσικά θα σε ρωτήσω αν είδες να υπάρχουν ελληνικά βιβλία και μάλιστα παλιά.
    Χαιρετώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε μου. Κοίτα...από το λίγο που κοίταξα, δεν πήρε κάτι το μάτι μου για ελληνικό βιβλίο. Αυτά τα μέρη απαιτούν ψάξιμο.23 καταστήματα, ίσως να κρύβουν βιβλιακές εκπλήξεις.
      Καλό βράδυ και σ'ευχαριστώ για τα σχόλια.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
    2. Χρήστος Ι.Δρούγκας - Ναύπλιον11 Μαΐου, 2013 01:46

      Πρός Λύσιππον

      Τα περισσότερα βιβλιοπωλεία είναι μέ σύγχρονες εκδόσεις πλήν 2 ή 3 καταστημάτων
      που έχουν παλαιά βιβλία και είχα επισημάνει και κάποια ελληνικά.
      Περισσότερο τυχερός μπορεί να σταθείς σε παλαιοβιβλιοπωλεία που είναι σε κανά
      δυό καθέτους της Λεωφ.Ιστικλάλ. Μέσα απ' αυτές τις γραμμές δεν είναι δυνατόν να σε
      κατευθύνω. Καλόν είναι να ρωτήσεις σε κάποιο βιβλιοπωλείο να σου υποδείξουν τα σημεία που βρίσκονται. Εγώ στάθηκα τυχερός [θέλει και λίγο τύχη] και έκανα αγορές.
      Μάλιστα πέτυχα τήν πρώτη έκδοση του βιβλίου "ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ" του Χρήστου
      Ζαλοκώστα, με ξυλογραφίες Κεφαλληνού. Μία πολύ ωραία έκδοση σε προσιτή τιμή.
      Καλές αγορές !!

      Διαγραφή
    3. Γειά σου Χρήστο με τα ωραία σου. Λοιπόν είχες δεν είχες έβαλες αρκετούς μα και εμένα στην πορεία αναζήτησης παλιών βιβλιοπωλείων με σπάνια συγγράματα. Σίγουρα πολλοί θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τα παλαιοβιβλιοπωλεία που αναφέρεις. Η Πόλη χάνει όλο και περισσότερο την επαφή της με το πολύχρωμο και ένδοξο παρελθόν.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  3. ΘΕΕ ΜΟΥ ΤΙ ΠΑΖΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΥΤΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ
    ΕΧΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙΡΟ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ , ΝΑ ΤΟ ΤΡΙΠΛΟΓΥΡΙΣΕΙΣ, ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΞΕΙΣ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ.
    ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟ!!!!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙΣ ΤΑ ΘΕΑΡΕΣΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΤΑ ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΑ ΤΑ ΑΠΛΑ ΠΟΥ ΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ
    ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Γιώργο μου, όπως το λες. Να πω την αμαρτία μου, δεν έχω κάτσει ακόμα να το εξερευνήσω απ'άκρη σ' άκρη. Θα το κάνω όμως και επειδή ξέρω τον εαυρό μου, είμαι βέβαιος οτι θα φανώ τυχερός.
      Όπως έχω και την τύχη και την χαρά να έχω φίλους σαν κι εσένα και αρκετούς άλλους εδώ.
      Πολλούς χαιρετισμούς και θα μιλήσουμε σύντομα.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  4. ΘΟΔΩΡΗ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ . ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣΟΥ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕΣ ΣΤΑ ΩΡΑΙΑ ΜΕΡΗ ΤΙΣ ΚΩΝ\ΠΟΛΙΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΕΜΕΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μιχάλη μου και σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια και για την συμμετοχή. Είναι ευχαρίστηση να ανταλλάσουμε απόψεις και σχόλια μεταξύ μας.
      Καλό βράδυ στην Νεμέα, Θοδωρής

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους και σε σένα Θοδωρή !

    Το συγκεκριμένο παζάρι το έχω περπατήσει πολλές φορές και το ξέρω καλά.
    Κάθε φορά που το περπατάω μου θυμίζει κάτι από παλιά συνοικιακή γειτονία που όλη κάθονται έξω από το μαγαζί τους και χαιρετάνε τον κόσμο και είναι και πολύ ευγενικοί.
    Είχα την τύχη πριν χρόνια να βρω σε ένα από αυτά τα παλιά βιβλιοπωλεία, παλιά ελληνικά βιβλία - ημερολόγια ( κατά πάσα πιθανότητα secondhand).
    Στην συγκεκριμένη αγορά αξίζει να ψάξει κανείς για φωτογραφικά αλμανάκ της Πόλης από σπουδαίους Τούρκους φωτογράφους. Υπάρχουν ακόμα ( ελάχιστα βέβαια ) και φωτογραφικά αφιερώματα για την "παλιά ελληνική" Πόλη.
    Χρειάζεται ψάξιμο και ώρα αλλά μπορεί να ανταμειφθεί κανείς με αυτά που θα βρει.
    Κάτι ακόμα που μου είχε κάνει εντύπωση είναι οτι σε πολλά από τα βιβλιοπωλεία έβρισκα το παλιό αλφαβητάρι που είχαμε πριν πολλά χρόνια στα ελληνικά σχολεία.

    Χαιρετίσματα στην λατρεμένη μου Πόλη :- )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου καλέ μου Σιδέρη και καλησπέρα. Γενικά οι πωλητές στην Τουρκία είναι περισσότερο φιλικοί από ότι νομίζει κανείς που δεν έχει βρεθεί εδώ. Από την αρχή μου έκανε εντύπωση. Την ξέρουν καλά την δουλειά τους χωρίς να γίνονται πιεστικοί. Ημουν πολύ επιφυλακτικός στις αρχές. Είχα την τύχη (ή την ατυχία) να επισκεφτώ την περίφημη και τραγουδοποιημένη αγορά του Άλ Χαλίλι στο Κάιρο πριν χρόνια και βλαστήμησα την ώρα και την στιγμή. Δεν έχω ξαναδεί ποιό απαίσιο κόσμο και πωλητές. Εδώ όμως αν και θέλουν να σου πουλήσουν, σε αντιμετωπίζουν αλλιώς.
      Όπως είπα και στον Γιώργο...με την πρώτη ευκαιρία που θα ξαναβρεθώ εδώ, θα διαθέσω χρόνο και πιστεύω να προκύψει κάτι καλό.
      Πολλά χαιρετίσματα και σε σένα φίλε μου και καλό βράδυ.
      Θοδωρής

      Διαγραφή
  6. Θοδωρή,

    Πολὺ ὡραία ἡ βόλτα σου! Τὰ βιβλιομάγαζα, ὁπουδήποτε στὸν κόσμο, εἶναι μικρὲς ὀάσεις ἀπόδρασης. Ἀκόμη καὶ τὴν γλῶσσα νὰ μὴν μιλᾶς σοῦ ἀρκεῖ τὸ ἁπλὸ ξεφύλλισμα τῶν βιβλίων.

    Νῖκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α ρε Θοδωρή τι μας κάνεις....

    Πάλι ζηλεύω, πάλι άρχισα να σκέφτομαι για ταξίδι στην Πόλη! Πολύ όμορφη απόδραση αυτή η μικρή αγορά! Παρεπιπτόντως εγώ όταν πέρασα μπροστά απο την είσοδο του πανεπιστημίου (Κυριακή απόγευμα θαρρώ) γινόταν ένα παζάρι (πραγματικός χαμός) αλλά με ειδη αμφιβόλου ποιότητας ...

    Ευχαριστούμε, συνέχισε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου το παζάρι που αναφέρεις το έχω δει κι εγώ. Όντως γίνεται ο χαμός και θα συναντήσεις κάθε καρυδιάς καρύδι. Πάντως πιο πολύ για το νταβαντούρι αξίζει να βρεθείς εκεί παρά για αγορές.
      Χαιρετισμούς και να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  8. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!!!
    Αν και έχω έρθει αρκετές φορές στην Πόλη και έχω ψάξει, λίγο η αλήθεια είναι, το παζάρι βιβλίου δεν το έχω βρει... Ελπίζω αυτή τη φορά να σταθώ τυχερή. Ένα παλαιοβιβλιοπωλείο είχα βρει στην Ιστικλάλ... Αυτή τη φορά θα το επισκεφθώ!
    Ακόμα ένα ωραίο θέμα, μπράβο Θοδωρή! Θα τα πούμε σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μαράκι και χρόνια πολλά. Αν θέλεις θα πάμε μαζί στο παζάρι στο τέλος του μήνα που θα συναντηθούμε. Να είσαι καλά και τα λέμε σύντομα από κοντά.
      Φιλιά
      Θοδωρής

      Διαγραφή